Informarea privind infracțiunile comise în mediul școlar preuniversitar, în județul Arad, în anul școlar 2017-2018, întocmită de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad, scoate la iveală date triste și îngrijorătoare deopotrivă. Peste două sute de școli și grădinițe nu sunt supravegheate video și nu au nici pază umană, în timp ce altele opt nu au nici măcar gard împrejmuitor.
452 de unități
La nivelul județului nostru există 452 de unități de învățământ preuniversitar, cele mai multe fiind grădinițe (244), urmate de școli generale (162) și licee (46). Numărul de elevi înscriși în anul școlar trecut a fost de 53.867, dintre care peste 37 de mii în mediul urban. Câte dintre aceste unități au, însă, pază și supraveghere video? Câți dintre elevii arădeni sunt, într-adevăr, în siguranță la școală? De paza a 208 școli generale și licee se ocupă chiar polițiștii și jandarmii, în lipsa unor agenți de pază angajați de instituțiile de învățământ.
Fără pază și fără camere
Deși suntem în plină Eră Informațională, avem în județul nostru sute de unități de învățământ care nu dispun de un sistem de supraveghere video, astfel că în cazul unor eventuale infracțiuni, identificarea făptașilor ar fi „muncă de chinez bătrân” pentru oamenii legii. „Numărul total al unităților de învățământ dotate cu sisteme video este 103, din care 37 în mediul urban și 66 în mediul rural”, informează reprezentanții IPJ Arad. În utlimul an școlar, la nivelul județului, nu s-au făcut deloc investiții noi în astfel de sisteme, numărul de școli care le au în dotare fiind același ca și anul trecut.
Situația este și mai tristă în cazul școlilor dotate cu pază umană. „Numărul total al unităților de învățământ asigurate cu pază este de 59, dintre care 42 în mediul urban și 17 în mediul rural”, spun polițiștii. Numărul școlilor din mediul urban care au pază a crescut cu cinci față de anul școlar 2016-2017, însă numărul celor din mediu rural a scăzut cu trei.
Nici măcar împrejmuite
Alte opt unități de învățământ din județul nostru nu au nici măcar gard împrejmuitor, spun polițiștii. Toate cele opt școli sunt în mediul rural. Din totalul școlilor, grădinițelor și liceelor din județ, nouă sunt amplasate în zone iluminate necorespunzător, iar alte cinci în zone periferice sau izolate. Numărul acestora a scăzut cu două, respectiv patru, față de anul școlar precedent.
Lipsa pazei crește infracționalitatea
Printre cauzele producerii fenomenului infracțional în școli sau în raza acestora, polițiștii arădeni au identificat și lipsa paznicilor. „Restrângerea posturilor de pază în unitățile școlare, în special în mediul rural” favorizează producerea de infracțiuni, conform reprezentanților IPJ, în școlile care nu dispun de pază profesorii îndeplinind și funcția de „paznic” al elevilor, de multe ori aceștia fiind, însă, depășiți de situație.
Tot mai multe infracțiuni
Conform raportului menționat, „în anul cșolar 2017-2018, în unitățile de învățământ și în zona adiacentă a acestora au fost comise un număr de 24 infracțiuni, cu 6 mai multe față de anul școlar 2016-2017, din care 4 în incinta școlilor gimnaziale, 19 în incinta liceelor și 1 în zona adiacentă școlilor”. 19 dintre acestea au fost în mediul urban (13 la Arad, 3 la Sântana, 2 la Ineu, 1 la Chișineu Criș) și 5 în mediul rural (3 la Gurahonț, 1 la Târnova și 1 la Vinga).
Citiți principiile noastre de moderare aici!