În funcţie de activitatea pe care o desfăşoară, dar şi de locaţie, arădenii ajung să fie incluşi în categorii de norme de venit şi cu câteva mii de lei mai mari.
Ce înseamnă o categorie superioară pentru normele de venit? În primul rând, impozite mai mari. În funcţie de normele de venit stabilite de Fisc, arădenii plătesc impozitul pe venit de 16 procente. Un vad comercial crescut presupune şi afaceri mai bănoase, în timp ce o afacere deschisă într-o comună din judeţ aduce profituri mult mai mici.
Nu doar locaţia stabileşte impozitul, ci şi activitatea desfăşurată. Cel mai mult sunt taxaţi cei care prestează activităţi de comercializare piese auto uzate şi demontare autovehicule din zona centrală. Norma impusă acestor contribuabili este de 18.100 lei, însă în zona de centru este foarte greu de obţinut o astfel de autorizaţie de funcţionare, regulile administraţiei locale impunând limite în acest sens.
Pornind de la salariul minim pe economic valabil la 31 decembrie, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad a elaborat două seturi de norme de venit pentru acei contribuabili care desfăşoară activităţi incluse în această categorie de impozitare. Practic, Fiscul a stabilit că o persoană nu poate avea o normă de venit mai mică de 8.400 de lei pe an, ceea ce înseamnă o corelare cu salariu minim pe economie, iar cele două seturi de norme sunt aferente celor care muncesc cu normă întreagă, respectiv celor care au obţinut venituri suplimentare în afara orelor normale ale programului de lucru.
Diferenţe între centru şi periferie
Poziţionarea afacerii duce la norme de venit cu până la câteva mii de lei mai mici. Spre exemplu, la nivel de municipiu Arad, producerea şi comercializarea produselor de panificaţie, patiserie, gogoşerie, covrigărie şi cofetărie în centrul oraşului atrage o normă de venit de 13.200 lei pe an, în timp ce aceeaşi activitate derulată în cartierele Aradului are o impunere de doar 10.700 lei. Interesant este că în acest caz Fiscul a stabilit că o patiserie de la periferia Aradului este egală în rang cu una dintr-un oraş al judeţului.
Există, însă, şi cazuri în care alegerea locului de desfăşurare a activităţii comerciale nu are o importanţă foarte mare. Un zugrav, zidar sau faianţist poate să îşi deschidă atelier de lucru atât în centru cât şi la periferie întrucât norma de venit nu se va reduce, rămânând la 14.200 lei.
Norme minime
Dacă în ceea ce priveşte veniturile cele mai mari se estimează că demontarea şi dezasamblareas de autovehicule precum şi comercializarea pieselor auto sunt în top, nu acelaşi lucru se poate spune despre serviciile de înfrumuseţare. Având o normă de venit de doar 8.900 lei pentru centrul oraşului nu este de mirare că centrul municipiului abundă în centre de înfrumuseţare, frizerii şi saloane de remodelare corporală.
Termene de plată
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad, Călin Arusti, ne-a explicat faptul că impozitul pe venit se achită în patru tranşe: „Exită posibilitatea ca arădenii să plătească impozitul aferent normei stabilite la următoarele termene scadente: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie şi 25 decembrie”. Mai trebuie spus că normele de venit sunt stabilite independent de fiecare judeţ şi se actualizează anual.
Citiți principiile noastre de moderare aici!