ARAD. 14 alarme false de incendii și accidente rutiere. În primele opt luni ale acestui an, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Arad s-au deplasat – în județ – la 14 alarme false care anunțau ori incendii, ori accidente rutiere. În procente, vorbim despre trei la sută din totalul intervențiilor subunităților ISU Arad – exceptând intervențiile SMURD.
Cea mai „lungă” alarmă falsă, dacă putem să o numim așa, la care s-a deplasat o autospecială a unei subunități din județ a fost de 14 kilometri dus-întors față de subunitatea din care a plecat autovehiculul. La polul opus, cea mai scurtă alarmă falsă, a fost de 2 kilometri față de subunitatea din care a plecat.
Costul unei alarme false se face în funcție de consumul de combustibil al autospecialei care „mănâncă” nu mai puțin de 28 de litri de motorină la 100 de kilometri parcurși în regim de mers la intervenție.
Alarmă falsă vs. situație reală
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad spun că cea mai mare problemă apare atunci când este anunțată o alarmă falsă – de exemplu un incendiu – pe raza de intervenție a subunității Birchiș, care are o singură autospecială. Dacă în timp ce autospeciala subunității Birchiș se deplasează la o alarmă falsă, iar între timp care loc un eveniment real, care necesită prezența și intervenția acestora, atunci, spun reprezentanții ISU Arad „avem o problemă”. Problema există și în cazul în care o autospecială de stingere incendii sau de descarcerare este scoasă dintr-o intervenție și trimisă la o alta. La una falsă. Așa că, pe lângă consumul de carburant la deplasări la alarmele false, acestea reduc și capacitatea operativă a subunităților de intervenție, în mod special când se solicită autospeciala de descarcerare sau SMURD, deoarece unele subunități au doar o singură autospecială de tip SMURD și de descarcerare.
Ce e de făcut?
Amendarea celor care sună la 112. În situaţia în care persoanele care anunță alarme false la 112 sunt identificate, acestea pot primi amendă între 500 şi 1.000 lei, însă căpitanul George Pleșca, purtătorul de cuvânt al ISU Arad, face un apel pentru ca numărul 112 să nu fie luat în glumă. „Facem apel la populație să nu abuzeze de numărul unic de urgență 112 și să solicite autospecialele dacă este nevoie de ele pentru că în același timp s-ar putea să fie nevoie reală de intervenții ale autospecialelor SMURD și descarcerare”.
Incendii și accidente
Cele mai dese alarme false venit pe numărul de urgență 112 anunță incendii și accidente rutiere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!