Nici de această dată judeţul Arad nu a reuşit să iasă din condiţia de (aproape) codaş la prezenţa la urne. Prezenţa de 49,56% este sub media pe ţară. Din 329.966 de alegători înscrişi pe listele electorale permanente s-au prezentat la urne doar 175.600. La aceştia s-au adăugat 17.4013 care nu au fost cuprinşi în listele electorale permanente, ridicând numărul celor care au votat la 194.770.
Au rămas neutilizate şi au fost anulate 237.632 de buletine de vot. Acestea vor fi topite, marcând o considerabilă risipă de hârtie. Au fost 190.761 voturi valabil exprimate, 4.007 (2,5%) fiind declarate nule. Acest lucru arată că, din păcate, în condiţiile în care a fost un singur buletin de vot, peste 4.000 de arădeni fie nu au ştiut cum se votează, fie şi-au exprimat supărarea pe clasa politică bătându-şi joc de buletinul de vot. Mult mai corect şi-au exprimat nemulţumirea cei care au votat pentru un candidat total necunoscut, considerând că nu are nimic de-a face cu actuala clasă politică. Aşa a obţinut Mirel Amariţei 115 voturi, deşi este la fel de necunoscut precum partidul său, ProDemo. La fel de necunoscutul Constantin Rotaru a obţinut 469 de voturi, probabil pentru că în denumirea partidului său (Partidul Alternativa Socialistă) există cuvântul „socialistă”. De fapt, circa 200 sunt membri ai partidului, care, însă, nu mai are de mult timp nicio activitate.
Proba de foc pentru ACL
Rezultatul obţinut de către ACL arată, însă, şi că susţinătorii liberalilor au acceptat mai uşor alianţa cu PDL decât fosta alianţă cu PSD, aparenta eliminare din PDL a fidelilor lui Traian Băsescu făcându-i să treacă mai uşor peste resentimente decât în cazul USL. Rămâne de văzut ce va fi în turul doi, dacă Iohannis va fi obligat să „defileze” braţ la braţ cu Elena Udrea şi Monica Macovei. Chiar dacă va fi aşa, este aproape de domeniul imposibilului ca la Arad Victor Ponta să recupereze diferenţa care îl separă de Iohannis. Aşteptăm cu interes bătălia finală.
Citește și:
Citiți principiile noastre de moderare aici!