ARAD. Un controlor din cadrul Companiei de Transport Public Arad este acuzat de abuz de către o mamă a cărei fată, minoră, a fost prinsă fără bilet de călătorie și dată jos din autobuz. Lucrurile nu ar fi fost defel ieşite din comun – ilegalităţile la transport se plătesc aşa – dacă mama fetei nu ar fi spus că unul din cei trei controlori i-a dat fetei numărul de telefon personal pentru a se putea întâlni ulterior cu scopul de a primi suma de 30 de lei de la minoră, bani pe care aceasta ar fi trebuit să îi procure cât mai urgent. Fata, conform celor relatate de Maria B. (mama minorei), s-a urcat în autobuzul CTP cu destinația Tisa Nouă.
„Totul s-a întâmplat miercuri, 29 aprilie. Fiind vacanță, nu am făcut abonament întreg fiicei mele, deoarece la școală nu s-ar fi decontat tot abonamentul. Aşa că, până la finele lunii aprilie, fiica mea a circulat cu bilet. În ziua cu pricina fata mea și-a făcut abonamentul pe luna mai în valoare de 130 de lei și nu și-a dat seama că mai rămâne doar cu 3 lei în loc de 6, cât costă un bilet. Ulterior, controlorii au coborât-o din autobuz pe ea şi pe un băiat de 14 ani care își uitase abonamentul acasă. Fiica mea le-a arătat un tichet pe luna aprilie și cel nou de pe luna mai… Iar băiatul i-a rugat să caute în baza de date să vadă că nu minte. Era o dovadă clară că e o întâmplare, însă controlorii, plini de exces de zel față de niște copii, nu vroiau sa audă nimic”, ne povestește Maria B, mama minorei.
Numărul personal de telefon
Problema, punctează B. Maria, este că acest controlor putea să încheie un proces verbal și să trimită minora acasă, nu să o dea jos și să îi dea numărul personal de telefon. Vorbim, totuşi, de un copil minor. „Controlorul a spus fiicei mele, Miriam B., de 14 ani, să se ducă prin oraș, pe la rude, să facă rost de bani și să plătească fiecare câte 30 de lei, că dacă nu vine cu duba poliției la poarta lor. Copiii au început să plângă de frică. Marea mea indignare este ca i-a dat fiicei mele numărul de telefon personal, să îl sune când vine în oraș și să ii dea banii. Cum se poate ca un adult necunoscut să ofere unui copil minor numărul de telefon? Mi se pare normal, ca și părinte, să primesc o înștiințare să plătesc amenda la CTP! Nu să îl caute fiica mea pe acest domn controlor pe nume Vasile. Probabil acesta nu vroia banii în contul companiei pentru care lucrează, ci în buzunarul lui. Ulterior, copiii au rămas în Aradul Nou fără să știe încotro să o apuce. Mi se pare inadmisibil să cobori din autobuz copiii care locuiesc la țară, să rămână singuri prin oraş”, concluzionează mama.
În dimineața zilei de 4 mai, arădeanca s-a prezentat la sediul CTP unde a plătit amenda de 50 de lei, a primit înapoi tichetele confiscate de controlor și a fost asigurată că se vor lua măsuri. Cu atât a rămas deocamdată!
Anchetă internă
Am contactat telefonic reprezentanții Companiei de Transport Public Arad pentru a afla ce proceduri trebuie să urmăm dacă suntem prinși fără bilet, cât costă amenda și cum poate fi ea achitată şi dacă se vor lua măsuri disciplinare față de controlorul care și-a dat numărul de telefon unei minore în timpul serviciului și dacă acest fapt este permis în regulamentul CTP Arad?
Ca urmare a sesizării realizate de Jurnal arădean / Aradon, CTP a început procedurile pentru o anchetă internă. „Conform regulamentului nostru intern și a Codului Muncii, am început procedura de cercetare disciplinară. Am luat legătura cu controlorul suspectat, al cărui număr de telefon era acel pe care l-am primit de la dumneavoastră. El nu recunoaște că i-ar fi dat numărul de telefon și afirmă că nu știe de unde a putut mama minorei să facă rost de acest număr. Controlorii nu au voie să își dea numerele de telefon în timpul serviciului, nimănui. În cadrul acestei anchete interne vom întreba și șoferul acelei curse, dar și pe ceilalți doi controlori, pentru a afla care este adevărul”, a declarat Mariana Birău, directorul general al CTP Arad.
Ce trebuie să știm
Ca și procedură de lucru privind organizarea și desfășurarea controlului la transportul de călători, cei găsiți fără legitimații vor fi rugați să achite biletul de suprataxă care are valori diferite, și anume 30 de lei pentru transportul în oraș, respectiv 50 de lei pentru cel județean. Dacă cei prinși, ne spune Mariana Birău, nu achită pe loc amenda sunt rugați să coboare din mijlocul de transport şi se solicită legitimarea lor pentru a li se întocmi procesul verbal de contravenție. „Dacă au discuții sau călătorii au neclarități, în niciun caz controlorii nu își vor da numerele personale de telefon şi nu își vor da întâlnire în diverse locații. Ei au semnat la angajare un act care interzice acest fapt. Controlorii trebuie să le explice călătorilor că trebuie să se prezinte la sediul CTP și le va înmâna un fluturaș realizat de compania noastră în care sunt scrise toate datele necesare, și anume: adresa companiei, contact, interval orar etc. La sediul companiei noastre toate neclaritățile pot fi rezolvate, va fi întocmit procesul verbal și se va plăti suma din amendă”, a punctat directorul general al CTP Arad.
Două tipuri de control
Controlul nu se face neapărat în prezența Poliției Locale Arad. Sunt două situații: fie controlorii sunt singuri când efectuează controlul, iar dacă vreun călător devine recalcitrant atunci aceștia cheamă Poliția Locală, fie se efectuează acțiuni comune la care participă controlorii însoțiți de agenți de la Poliția Locală Arad.
„În cadrul acestei anchete interne vom întreba și șoferul acelei curse, dar și pe ceilalți doi controlori, pentru a afla care este adevărul” – Mariana Birău
Citiți principiile noastre de moderare aici!