ARAD. Chiar dacă autorităţile s-au cam contrazis în ultimele zile pe subiectul „Apă otrăvită în Arad”, un lucru este cât se poate de clar: în localităţile Apateu şi Zerindu Mic apa nu este potabilă! O spun chiar şi primarii celor două localităţi – Aurel Bondor, respectiv Haasz Tiberiu –, care susţin că populaţia este informată asupra pericolului. Oamenii ştiu că apa conţine arsen peste limita maximă admisă, că nu au voie să o bea, ci să o folosească doar pentru uz menajer.
„Am informat populaţia încă de la începutul anului, am pus un afiş la Primărie, la panoul de afişaj” – spune Aurel Bondor, primarul comunei Apateu. Aşa cum am mai scris, sistemul de alimentare cu apă din Apateu a fost preluat în operare de către Compania de Apă Arad în anul 2013. Însă, datorită unui litigiu între Primăria localității și Finanțe cu privire la revendicarea terenului pe care este amplasată gospodăria de apă actuală, până acum nu s-a putut realiza stația de tratare prin care se reduce conținutul de arsen în apa destinată consumului uman, astfel încât acesta să se încadreze în prevederile legale. „De doi ani şi ceva ne judecăm pentru un spaţiu de-al nostru şi acum am ajuns la zero. Săptămâna aceasta deschidem iarăşi în instanţă şi sper ca, până la Paşte, să rezolvăm şi să ne întabulăm. Apoi o să monteze staţia de tratare şi o să fie altcumva” – spune, încrezător, primarul din Apateu. Şi edilul din Mişca, în subordinea administrativă a căreia se află satul Zerindu Mic, este optimist în ceea ce priveşte calitatea apei: în viitorul apropiat, „în bazinul de aici va intra apă curăţată de arsen”.
Potrivit primarului comunei Mişca, Haasz Tiberiu, la Zerindu Mic „se ştie de 20 de ani că apa conţine arsen. În tot bazinul Crişurilor, inclusiv din Ungaria, apa conţine arsen. Dar, chiar şi aşa, sunt oameni care consumă această apă. Ei zic că «şi bătrânii noştri au băut acum 100 de ani» şi n-au păţit nimic. Dar, într-adevăr, nu este bine” – spune primarul Haasz.
Deşi problema arsenului din apă are o vechime considerabilă, primarul susţine că în acest an s-ar putea rezolva. „Chiar acum lucrăm la un proiect pentru introducerea apei în localităţile mari – Mişca, Vânători, Satu Nou -, proiect prevăzut cu instalaţie de curăţire a arsenului. Şi Zerindu Mic va fi legat la reţeaua de la Vânători, cu fântânile arteziene şi cu staţia de curăţire a arsenului, şi nu o să se mai consume apă de la fântâna din Zerindu Mic, ci va intra în bazin apa asta ce va fi curăţată de arsen. Acum se montează instalaţia şi sperăm ca anul acesta, în două, trei luni, patru, să se predea lucrarea în satele astea şi atunci şi Zerindu Mic se va putea lega” – explică Haasz Tiberiu.
Nu ne rămâne decât să aşteptăm, să vedem ce va aduce viitorul. Şi atunci vom putea aprecia cât de justificat este optimismul de azi al celor doi primari, de la Apateu şi de la Mişca. Până atunci… atenţie la otrava din apă!
Citiți principiile noastre de moderare aici!