E o mare bucurie pentru familia ei, pentru dascălii care au format-o, pentru şcoala la care a învăţat, pentru oraşul în care a trăit şi, nu în ultimul rând, pentru ţara pe care o reprezintă.
În vârstă de 29 de ani, soprana Adela Zaharia, fostă elevă a Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, a câştigat premiului I la secţinea „Operă” a prestigiosului Concurs Internaţional „Operalia” – una dintre cele mai bine cotate competiţii interpretative dedicate vocii, iniţiată în 1993 de Placido Domingo. Ediţia din acest an a concursului s-a desfăşurat, în perioada 24-29 iulie, la Astana, în Kazahstan, şi a reunit 40 de tineri solişti.
În evoluţia sa din secţiunea „Operă”, Adela Zaharia a interpretat „Il dolce suono… Spargi d amaro” din opera „Lucia di Lamermoor” de Gaetano Donizetti. A fost acompaniată de Orchestra Operei din Astana, dirijată de chiar Placido Domingo.
Pentru „Cea mai bună voce feminină” din „Operalia”, Adela Zaharia a fost răsplătită cu 30.000 de dolari. Acestei sume i se adaugă alţi 10.000 de dolari cu care soprana arădeană a fost recompensată pentru Premiul „Pepita Embil” obţinut la cealaltă secţiune în a cărei finală s-a calificat, „Zarzuela”.
Are auz absolut
După ce a absolvit liceul la Arad, Adela Zaharia a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gh.Dima” din Cluj. În 2012 a câştigat Marele Premiu „Darclée” în concursul cu acelaşi nume de la Brăila. De cinci ani este membră a colectivului artistic Deutsche Oper am Rhein din Düsseldorf.
Anul trecut, Adela Zaharia a sărbătorit la Arad, alături de foştii colegi, împlinirea a zece ani de la absolvirea liceului. Printre cei care au participat la eveniment s-a numărat şi fosta directoare a şcolii, prof. Silvia Demian. Am contactat-o acum, după succesul răsunător al elevei sale, pentru a ne împărtăşi amintirile pe care le are despre Adela Zaharia.
„O dotare de excepţie, în sensul că are ceea ce aproximativ 10% din muzicieni au: auz absolut. O inteligenţă de excepţie. Tenacitate, pentru că ea şi-a ales singură drumul spre canto. Profesoara de canto cu care şi-a deschis drumul în Arad se numeşte Mihaela Işpan, iar sprijinul maximal l-a avut de la diriginta ei, Crina Brad. Eu i-am predat zona teoretică, studiile teoretice… am avut avantajul să le fac cu un copil care rezolva uşor orice. Auzul absolut e o dotare care o ajută şi acum la descifrarea partiturilor, la o orientare în ansamblu cu orchestră, cu colegii de partidă, cu zona de operă. Auzul absolut e un avantaj extrem” – subliniază prof. Silvia Demian, pentru Jurnal arădean/ Aradon.
Apropierea de Mariana Nicolesco
Potrivit prof. Demian, „steaua norocoasă a Adelei a fost o olimpiadă naţională de muzică organizată în Arad, cu preşedinte Mariana Nicolesco. Zona de canto a fost condusă de Mariana Nicolesco, care – mi-aduc aminte foarte bine – i-a pus două întrebări: «1.De cât timp studiezi?» Şi erau şase luni de când studia; era în clasa a XII-a atunci. «2.Câte limbi străine cunoşti?» Şi cunoaşte la perfecţie franceză şi engleză; acum, lucrând în Germania, posedă şi limba germană. Atunci, doamna Nicolesco a spus: «Da, e clar». Nu spune uşor aşa ceva doamna Nicolesco. Dar prestaţia muzicală a Adelei, inteligenţa ei, limbile străine cunoscute… au făcut-o pe doamna Nicolesco să spună «e clar». Apropierea de Mariana Nicolesco a însemnat un ritm de lucru ca un motor. Mariana lucrează 30 de ore din 24. Şi i-a imprimat Adelei puterea aceasta de lucru. După câştigarea unei olimpiade naţionale ca licean, a urmat perioada de facultate, cu toate bucuriile după munca depusă, şi drumul în Germania. Acolo a câştigat prin tenacitatea şi harul ei” – conchide prof. Silvia Demian, pentru Jurnal arădean/ Aradon.
Familie de muzicieni
Familia Adelei Zaharia e o familie de muzicieni. O soră mai mare de-a sopranei face parte din Corul Academic al Filarmonicii arădene. Are şi un frate mai mic care a absolvit Liceul de Arte „Sabin Drăgoi” şi este profesor-dirijor al orchestrei Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu” Timişoara. Are şi verişori tot muzicieni. „Sunt o familie cu dotare de excepţie, dar şi apropiată de muncă şi efort. Nu poţi să faci nimic stând doar pe dotare, trebuie să fructifici talantul pe care l-ai primit la naştere” – opinează prof. Silvia Demian.
Citiți principiile noastre de moderare aici!