ARAD. Deşi nu constituie o premieră în România, alegerile europarlamentare
de duminică se vor desfăşura într-o atmosferă marcată de previziunile sceptice privind prezenţa la vot, existând unele estimări în jurul procentajului de 20%. Aceasta, pentru că românii, în ciuda faptului că sunt proeuropeni, nu se simt motivaţi să meargă la vot, neavând legătură directă cu candidaţii, România fiind o singură circumscripţie. Cu toate acestea, rezultatele pe care le vor obţine partidele politice la acest scrutin sunt de o importanţă crucială pentru evoluţia scenei politice interne în perioada următoare, mai ales că peste puţin timp urmează alegerile prezidenţiale. Prin participarea la vot, fiecare cetăţean poate să dea o mână de ajutor partidului politic pe care îl susţine după cum, neparticipând, poate să-l tragă în jos, în folosul partidelor capabile să-şi mobilizeze alegătorii. Cu cât este mai mică prezenţa la vot, procentajul partidelor cu alegători disciplinaţi creşte. Astfel, la o prezenţă de 20%, un partid care are 6% adepţi, dacă îi mobilizează pe toţi la vot, va obţine un scor de 30%, răsturnând reprezentativitatea reală. Aşa stând lucrurile, alegătorii din judeţele ţării sunt chemaţi să-şi susţină partidele favorite, chiar dacă nu pot promova candidaţi locali pe locuri eligibile, să le ajute să obţină un număr cât mai mare din totalul de 32 de europarlamentari care vor reprezenta România în Parlamentul European
Aradul, în grafic
La nivelul Aradului, pregătirile sunt finalizate. În tot judeţul sunt 439 secţii de votare, dintre care 115 în municipiu. Delimitarea secţiilor de votare poate fi consultată pe site-ul Instituţiei Prefectului, www.prefecturaarad.ro, secţiunea “Alegeri Europarlamentare 2014”. Au fost primite de la Ministerul Afacerilor Interne 433.052 buletine de vot, inclusiv rezerva de 10% şi buletinele anulate de Biroul Electoral Judeţean în vederea afişării ca model la secţiile de votare şi sediul BEJ Arad. În listele electorale permanente din judeţul Arad sunt înscrişi 393.538 alegători.
Ghidul alegătorului
Au dreptul de a participa la vot toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară sau în străinătate, care în ziua votării au împlinit 18 ani şi nu şi-au pierdut dreptul de a vota ca urmare a unei decizii judecătoreşti.
Pentru a vota, cetățenii români se pot prezenta, cu actul de identitate, la secția de votare arondată sau la orice secție de votare din localitatea în care se află, dacă nu se află în localitatea în care au domiciliul, unde vor fi trecuți pe liste suplimentare, inclusiv cei aflați în străinătate.
Alegătorii cu domiciliul în România pot vota cu cartea de identitate, cartea de identitate electronică, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar.
Persoanele cu drept de vot care au domiciliul în străinătate pot vota cu paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, cartea de identitate provizorie, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, pașaport de serviciu sau pașaport de serviciu electronic.
Persoanele cu drept de vot, dar netransportabile din motive de boală sau invaliditate, pot vota cu ajutorul urnei speciale. În România, alegătorii sunt așteptați la vot în data de 25 mai 2014 începând cu ora 7.00 până la ora 21.00. Conform legii, alegătorii care la ora 21.00 se află în sala unde se votează pot să îşi exercite dreptul de vot.
Liste speciale
Dacă în ziua de referinţă (25.05.2014) vă aflaţi în ţară, în localitatea de domiciliu, puteţi vota numai la secţia de votare la care sunteţi arondat şi veţi fi înscris în copia listei electorale permanente. Dacă vă aflaţi în ţară, dar în altă localitate decât cea de domiciliu, puteţi vota la orice secţie de votare şi veţi fi inclus pe lista electorală suplimentară. Aceeaşi regulă se aplică şi pentru cetăţenii români care sunt în străinătate, în ziua alegerilor.
Cum votăm ?
La intrarea în secţia de votare, pe baza actului de identitate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta va verifica dacă sunteţi înscris în copia de pe lista electorală permanentă, iar dacă nu, dacă îndepliniţi condiţiile, vă înscrie pe listele suplimentare sau speciale. După care, în baza semnăturii pe una dintre listele de mai sus,
vi se vor înmâna buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”.
După ce aţi primit buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”, veţi intra în cabina de vot. Aplicaţi ştampila pe un singur patrulater, altfel votul se anulează !
Împăturiţi buletinul de vot, cu ştampila secţiei de votare în exterior şi introduceţi buletinul în urnă.
Dacă aţi aplicat greşit ştampila , dar nu aţi introdus buletinul în urnă, puteţi solicita să vi se elibereze, dar numai o singură dată, un nou buletin de vot.
După ce aţi votat, restituiţi ştampila şi primiţi înapoi actul de identitate.
Ei sunt competitorii
Partidul Poporului-Dan Diaconescu; Partidul Forţa Civică; Partidul Mişcarea Populară; Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC; Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat; Uniunea Democrată Maghiară din România; Partidul Naţional Liberal; Partidul Democrat Liberal; Partidul România Mare; Partidul Noua Republică; Partidul Ecologist Român; Partidul Verde; Partidul Alternativa Socialistă; Alianţa Naţională a Agricultorilor; Partidul Dreptăţii Sociale.
Candidaţi independenţi:
Ungureanu Georgiana-Corina; Filip Constantin-Titian; Liga Dănuţ; Purea Paul; Capsali Pericle-Iulian; Costea Peter; Diaconu Mircea; Dăeanu Valentin-Eugen.
Citiți principiile noastre de moderare aici!