Indiferent că sunt acuzaţi de luare de mită, abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu, ori că au fost deja condamnaţi, cinci primari din judeţul Arad au fost realeşi în funcţie de către locuitorii comunelor în care au candidat. Nici anchetele aflate în derulare, nici faptul că sunt trimişi în judecată şi nici măcar faptul că unul dintre ei are deja o condamnare definitivă nu i-a interesat pe alegători. Cei mai mulţi au pus ştampila pe numele acestora. Despre cine vorbim? Despre Teodor Avram, care a câştigat din nou alegerile din Almaş, deşi este acuzat de DNA de luare de mită. În aceeaşi situaţie se află şi Traian Gheorghe Balint, reales primar în comuna Covăsînţ, cu toate că şi el este acuzat de luare de mită. Atât Balint, cât şi Avram au fost reţinuţi cu numai câteva zile înainte de alegeri de DNA, ulterior fiind puşi sub control judiciar. Cei doi sunt acuzaţi că au cerut un procent de 10 la sută din facturile plătite unei societăţi care a asfaltat mai multe drumuri în cele două comune conduse de Balint şi de Avram.
Tot pe lista aleşilor penali se înscrie şi Ioan Marinel Urs, reales primar al comunei Igneşti, chiar dacă şi-a petrecut vreo doi ani pe holurile Tribunalului Arad şi, ulterior, ale Curţii de Apel Timişoara. Acesta a fost trimis în judecată de DNA pentru neglijenţă în serviciu. În perioada 2010-2012, când era angajat al APIA, a întocmit mai multe cereri de plată depuse de o persoană, chiar dacă la cererile respective nu au fost anexate toate documentele necesare. La finalizarea procesului, la Tribunalul Arad, judecătorii au decis să nu îl condamne, dar i-au aplicat un avertisment. Asta înseamnă că instanţa a reţinut faptul că Urs a fost vinovat, dar a decis să nu îl condamne, mai ales că primarul de Igneşti nu avea antecedente penale. Sentinţa în ceea ce îl priveşte pe Urs a rămas neschimbată şi la Curtea de Apel Timişoara.
Următorul pe lista primarilor penali este Florin Liviu Dema, care a fost ales şef peste comuna Şimand. Povestea lui Dema este una savuroasă. Pe vremea când era primar în Şimand, Dema a fost acuzat de conflict de interese. Judecătorii de la Judecătoria Chişineu Criş au decis acest lucru după ce Dema l-a angajat ca avocat într-un proces personal pe Vasile Dan Ungureanu, ulterior angajându-l şi în procesele pe care primăria Şimand le avea pe rol. Dema şi-a recunoscut vinovăţia, spunând că a greşit că a ales acelaşi avocat şi pentru el, şi pentru instituţie, dar a ţinut să precizeze că nu a ştiut că încalcă legea dacă face acest lucru. Florin Dema a fost condamnat cu sentinţă definitivă la şase luni de închisoare cu suspendare, după care Prefectura Arad l-a demis din funcţie. Chiar dacă a fost demis, Dema şi-a luat inima în dinţi, şi-a depus dosarul de candidatură (într-un fel sau altul Biroul Electoral Judeţean i-a acceptat candidatura, chiar dacă avea o sentinţă definitivă) şi chiar a câştigat alegerile.
Ultimul pe lista aleşilor care au probleme cu legea este Marian Toader, fostul şi actualul primar din Zăbrani. Acesta a fost reales în funcţie, cu toate că DNA l-a trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Procurorii susţin că Toader a dat cu titlu gratuit teren al comunei Zăbrani unor personaje care au creat un grup infracţional organizat şi au fraudat fonduri europene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!