Domnule vicepreşedinte, în „fişa postului” dumneavoastră figurează, printre alte atribuţii, şi cele legate de Învăţământ şi Sănătate.
ŢOLEA: Într-adevăr, vorbim despre două domenii care tocmai traversează un amplu proces de reformă. De 20 de ani, nimeni nu s-a ocupat serios de restructurarea şi eficientizarea sistemelor naţionale de învăţământ şi de sănătate, de descentralizarea acestor domenii atât de importante pentru viitorul nostru. Este o mare provocare, înţelegem să ne achităm cu succes de această responsabilitate şi iată că noul Spital Clinic Judeţean este deja încadrat în cea de-a doua categorie valorică naţională.
Atragerea de fonduri europene este o altă componentă strategică extrem de importantă pentru dezvoltarea rurală…
ŢOLEA: În ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene, putem spune că dispunem de fonduri fără precedent pentru judeţul Arad. Peste 220 de milioane de euro se derulează prin ministerele Dezvoltării şi Mediului pentru lucrări de infrastructură, la care se mai adaugă 100 de milioane de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, bani care vor ajunge atât la fermieri cât şi la administraţia locala. Aceste fonduri europene se investesc în infrastructura localităţilor arădene, cu toate beneficiile directe şi colaterale: creşterea calităţii vieţii pentru cetăţenii din mediul rural, crearea de noi locuri de muncă etc. Revenind la întrebare, subliniez că este vorba despre sume record, care poziţionează judeţul nostru în fruntea ţării în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene.
Cultura şi Turismul reprezintă alte domenii de activitate care intră în aria dumneavoastră de activitate.
ŢOLEA: Ambele domenii beneficiază de proiecţii strategice importante. Suntem printre singurele judeţe din ţară care beneficiem de o a doua Strategie Culturală, adoptată la începutul anului trecut, pentru perioada 2010-2014, iar în viitorul apropiat vom finaliza şi Strategia Turistică a Aradului. Ambele Strategii nu sunt doar nişte cărţi de pus în raft, ci sunt documente publice, operaţionale, pe care le utilizăm în activitatea de zi cu zi. Au la bază sondaje sociologice, statistici, focus-grupuri şi analize, iar în aceste zile ne ocupăm şi de elaborarea strategiei pentru brandul turistic al Aradului.
Tocmai aţi atins şi un subiect „la modă” în ceea ce priveşte dezbaterea publică: reorganizarea administrativ-teritorială a ţării. Nu cumva aceste proiecţii strategice, care amprentează asupra identităţii arădene, vor rămâne fără conţinut în ideea regionalizării ţării?
ŢOLEA: Nicidecum. Am auzit, în ultima vreme, fel de fel de scenarii apocaliptice în ceea ce priveşte viitorul nostru: fie că ne desfiinţăm şi vom trece la Timişoara, fie că vom fi împărţiţi între Crişana şi Banat. Desigur, reorganizarea administrativ-teritorială este o necesitate obiectivă, împărtăşită de toate formaţiunile politice parlamentare. Există păreri divergente, însă toţi factorii politici responsabili sunt conştienţi de necesitatea acestui demers. Europa, aşa cum este configurată din punct de vedere politic şi administrativ, este un teritoriu al comunităţilor locale şi al regiunilor. Aşa se defineşte Uniunea Europeană în proiecţia ei administrativ-teritorială, fără ca prin aceasta să se piardă identităţile locale. Dimpotrivă, oraşele şi localităţile îşi vor întări identitatea, graţie procesului firesc de descentralizare şi de creştere a puterii locale, iar decizia se va apropia şi mai mult de cetăţean, favorizându-l pe acesta şi prin reducerea birocraţiei!Aradul va rămâne Arad, Lipova şi Ineul la fel, Pleşcuţa şi Bocsigul, Botfeiul sau Fiscutul, indiferent de lărgimea sau de lăţimea unităţii administrativ-teritoriale din care vor face parte. Identitatea ţine de istoria noastră dar şi de modul în care ne gestionăm prezentul şi ne construim viitorul. Datorită investiţiilor fără precedent în istoria noastră dar şi prin faptul că reprezentarea la nivelul decizional de la Bucureşti este cea mai puternică, de la 1918 încoace, sunt convins că putem privi cu optimism viitorul nostru regional şi european.
Citiți principiile noastre de moderare aici!