ARAD. Luna martie și prima jumătate din aprilie au fost cele mai ploioase din această primăvară. În unele zone, potrivit Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Arad, au fost peste 220 l/mp. Pământuri și localități inundate, oameni cu munca înghițită de ape. Cele mai afectate zone au fost cele din bazinul hidrografic al Cigherului, Teuzului și Crișului Alb. Încă un asemenea val de ploi și județul ar putea rămâne sub ape. Pentru că stațiile de pompare nu mai pot face față. Sunt vechi, nu s-au mai făcut revizii anuale din 2010 din lipsa fondurilor. Toate cele 43 de stații funcționează în regim de avarie iar personalul este mult sub normativ. „Dacă în mod normal am avea nevoie de doi oameni pe schimb, sunt situații în care avem un om la două stații. Pentru toate stațiile au mai rămas cu 75 de angajați. În ciuda acestor lipsuri ne-am descurcat onorabil în această primăvară, dar nu știu cum vom face față unui nou val de inundații” a punctat directorul ANIF Arad, Gheorghe Pele.
Ape și muncă
Martie și aprilie, cele două luni în care stațiile de pompare au fost solicitate la maxim au însemnat peste 25.000 ore de muncă. Cele 37 de stații care au fost funcționabile au evacuat peste 70.000.000 mc de apă și au consumat aproape 2.000Mwh. Costurile energiei consumate se ridică la peste 1 miliard de lei. Acestea sunt datele celor două luni în care ploile au năvălit peste noi și au ridicat cotele apelor.
„Pentru a reduce costurile generate de funcționarea stațiilor de pompare acestea au funcționat intermitent, menținând nivelul apei în bazinul de aspirație în jurul cotei maxime de atenție” a mai declarat directorul Pele. Din păcate, din lipsa fondurilor pentru reparații au fost situații în care au fost luate piese de alte stații pentru a le face funcționabile pe care aflate în zone cu probleme.
Bani pentru toamnă
Valul de primăvară a trecut, dar vine toamna care poate aduce alte ploi peste județ. Dacă nu sunt investiți repede 3 miliarde de lei, s-ar putea ca apele umflate ale râurilor să facă mult mai multe ravagii. Pentru că stațiile menite să ne salveze de furia apelor să nu mai poată fi puse în funcțiune, sau ca cel care le supravegheze să nu mai reziste 24 din 24 la locul de muncă. Din declarațiile directorului Pele situația este cunoscută la București și, cel puțin la nivel declarativ există promisiuni. Iar pentru vreme există prognoze. Din experiența ultimilor ani, prognozele sunt însă mult mai aproape de adevăr.
Cea mai multă apă
Stația de pompare Crișul Negru a pompat cel mai mare volum de apă, peste 9.000.000 de metri cubi urmată de cea de la Frunziș cu peste 8.000.000 mii metri cubi, față de doar 4 000 la Șeitin.
CITESTE SI:
Cod galben de inundatii pentru Arad
Apa din fantani, afectata de inundatii
Citiți principiile noastre de moderare aici!