ARAD. În urmă cu o săptămână, la Lipova, se desfăşura o acţiune fără precedent, cel puţin în judeţul Arad. Şi asta din cauza faptei şi a prejudiciului produs. Poliţiştii şi procurorii au descoperit că, în zona Lipova, acţiona o grupare infracţională specializată în tăierea ilegală, în furtul şi exportul de material lemnos care au lăsat dealuri întregi fără niciun arbore. Pentru a putea exporta arborii tăiaţi ilegal din pădurile din zona Lipova, membrii grupării întocmeau avize de însoţire a mărfii false, iar metoda de falsificare a actelor era cerneala simpatică. Cu ajutorul acestei cerneli (care în contact cu o sursă de căldură dispare de pe hârtie), membrii grupării infracţionale întocmeau avize de însoţire a mărfii false şi reuşeau să scoată arborii din ţară pentru a-i vinde în Ungaria. Astfel s-a dovedit că acelaşi aviz de însoţire era completat de mai multe ori cu diferite cantităţi de lemne.
„Cerneala simpatică” – complice
Prin procurorul Victor Giura, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lipova, explică metoda prin care acţionau membrii grupării: „avizele de expediţie se eliberează pentru o perioadă de 72 de ore. Pentru a putea face mai multe transporturi, cei care efectuau transporturi de material lemnos, pe exemplarele numărul 1 al avizului, cu un pix cu cerneală simpatică completau avizul fără să se vadă decât dacă era o sursă de căldură îndreptată asupra lui. Astfel, mergeau, făceau transportul cu cea de-a doua parte a avizului respectiv, după care, în 72 de ore mai făceau încă două sau trei transporturi, depinde de distanţa de la care mergeau. Lemnele erau aduse de regulă în Ungaria”.
Pădurar cercetat penal
Printre membrii grupării infracţionale s-a numărat şi un pădurar de la Ocolul Silvic Bârzava, faţă de care s-a deschis un dosar penal. În ceea ce priveşte posibilitatea ca pădurarul să nu fi ştiut ce se întâmplă în „pădurea lui”, prim-procurorul Giura spune că „nu există să nu ştie pădurarul, nu există să nu ştie paznicul de păşune, dacă e vorba despre o păşune împădurită”. Oamenii din zona Lipova, care deţin păduri, spun că şi acum au loc furturi de arbori şi au avut loc dintotdeauna şi că nu tot timpul au fost prinşi hoţii.
„Am moştenit de la bunicul meu un hectar de pădure lângă Lipova. N-am apucat să luăm niciun metru de lemne de acolo. Tot s-a tăiat, tot s-a furat. Erau arbori din specia gorun, fag, stejar, esenţă tare. Hoţii n-au fost prinşi nici acuma. Se mai taie ilegal şi se fură şi acuma”, a povestit un localnic. Poliţiştii spun că este greu să-i prindă pe hoţii de arbori şi asta pentru că, în primul rând, trebuie străbătuţi, pe jos şi câte 20 de kilometri, iar cu maşinile este exclus să intre în pădure deoarece la cel mai mic semn şi gălăgie hoţii fug, avantajul lor fiind şi faptul că cunosc pădurile foarte bine.
„Reţeta”
Unul dintre membrii grupării infracţionale şi-a constituit o firmă cu profil de exploatare a lemnului şi cumpăra material lemnos în cantităţi foarte mici, toate aceste mişcări făcând parte din acoperire, căci „pe uşa din spate” a firmei intrau, de fapt, toţi acei arbori tăiaţi ilegal şi furaţi din pădurile din zona Lipovei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!