O armată de oameni decişi să apere istoria de o sută de ani a Parcului Copiilor. A fost vorba, în fapt, de o conferinţă de presă ţinută chiar în parc de către membrii Consiliului Local Civic (CLC), în frunte cu Dan Artimon, alături de invitaţi: cei ai Mişcării arădene, în frunte cu Claudiu Cristea, membrii Pro Urbe, reprezentaţi de Alexandru Vizitiu, fostul director al Luncii Mureşului, Ovidiu Pârv, preşedintele şi vicepreşedintele ULALA şi până şi Ioan Cuzman, lider PSD, proaspăt înscris în CLC pentru că vrea să-şi spună părerea de simplu cetăţean.
Toţi cei care au luat cuvântul au încercat să sublinieze că nu sunt împotriva înfiinţării unui nou parc după Parcul Europa, dar că sunt împotriva desfiinţării Parcului Copiilor, care are o istorie de o sută de ani şi care, cu mici modernizări, corespunde cerinţelor unui astfel de loc.
În favoarea parcului
Alexandru Vizitiu a vorbit despre istoria acestui parc, despre faptul că acesta este bine definit, că a fost amplasat acolo exact pentru a deservi şcolile din zonă, că aici se ţin chiar şi ore de sport, că Parcul Copiilor trebuie păstrat, ca atare, şi că ar trebui să existe şi alte parcuri asemănătoare acestuia. Reprezentantul Pro Urbe a mai precizat faptul că este nevoie de zeci de ani pentru a crea un astfel de parc şi că nu există nici un neajuns în faptul că în parc se întâlnesc şi copiii şi adolescenţii, un astfel de loc de întâlnire fiind şi şcoala.
Ovidiu Pârv a criticat locaţia propusă pentru viitorul parc subliniind că este sigur de faptul că „nici un părinte şi nici un copil nu va fi bucuros să stea acolo, pentru că nu există nici un copac şi nu îţi oferă umbra de care ai nevoie să te destinzi. În plus, acel spaţiu există ca şi spaţiu verde, aşa că nu câştigăm nici un metru pătrat de spaţiu verde în plus”.
Claudiu Cristea a precizat, la rândul lui, că fiecare cartier ar trebui să aibă propriul parc şi că viitorul parc, gândit lângă Parcul Europa, ar trebui să fie complementar celor deja existente. Liderul Mişcării Arădene a mai punctat faptul că „singura zonă compactă de spaţiu verde din Arad a rămas, din păcate, după masacrarea Păduricii, zona de-a lungul falezei Mureşului”.
Măsurile
Obişnuit nu doar să critice ci şi să facă un pas mai departe, Claudiu Cristea a precizat că Mişcarea a gândit deja măsurile pe care le va lua dacă Primăria va continua cu proiectul de mutare a Parcului Copiilor: „Vom ataca în instanţă, în contencios administrativ orice act administrativ care vizează desfiinţarea acestui parc. În plus, îi vom consulta pe toţi cetăţenii din zona arondată care suntem siguri că ne vor veni în sprijin”.
Dan Artimon a precizat că demersurile nu se opresc aici iar societatea civilă se va implica tot mai mult în vederea apărării democraţiei şi a tuturor valorilor ei.
Cu semnăturile la Primărie
Tot ieri, membrii Mişcării arădene au precizat că au depus la Primăria Arad dosarul cu cele 4.000 de semnături strânse de la arădeni în favoarea realizării a 12 parcuri noi în municipiul Arad.
Despre politica din umbră
Cei prezenţi ieri în Parcul Copiilor au încercat să se apere de acuzele legate de faptul că fac, în fapt, doar politică şi nu reprezintă societatea civilă cu adevărat. Cristea a punctat, de pildă, faptul că Mişcarea arădeană este o asociaţie non-guvernamentală, care este foarte interesată de viaţa politică locală pentru că „ea generează printre altele desfiinţări de parcuri. Dacă aceasta înseamnă să facem politică, atunci facem”, a conchis Cristea.
La rândul lui, Dan Artimon a precizat că „nu suntem afiliaţi nici unei formaţiuni politice. Suntem independenţi”.
Ca o notă pozitivă, întrunirea de ieri a fost legată strict de tema mutării Parcului Copiilor, nici o cauză politică nestrecurându-se printre discursurile celor prezenţi.
Nu vor Parc fara conditii si umbra
Citiți principiile noastre de moderare aici!