E vorba de fântâna arteziană pe care Municipalitatea are de gând să o amplaseze pe Mureş, proiectul acesteia aflându-se astăzi pe masa aleşilor locali. Un subiect care se află de vineri, de când mass-media a început să scrie despre el, pe buzele tuturor. Pe buzele societăţii civile – în speţă Mişcarea arădeană şi Consiliul Local Civic, care a decis să reacţioneze din timp, ale politicienilor – dar mai ales a liderilor PSD Arad, ale celor care practică sporturile nautice, ale cititorilor Jurnal arădean şi www.aradon.ro, care şi-au spus cu zecile cuvântul la rubrica Telefonul cititorului şi pe site, şi desigur pe buzele primarului.
Luni nu s-a mai vorbit doar de oportunitatea investiţiei, ci s-a trecut la analize grele – ce se poate face cu banii care ar fi alocaţi fântânii, cât de afectat va fi mediul, care sunt legile pe care le încalcă viitoarea fântână, cât de artistică sau non-artistică e aceasta, cum rămâne cu sporturile nautice, dacă există sau nu fântâni pe ape curgătoare, câte beneficii va aduce Aradului şi ce şanse jucăm cu acest proiect în ambiţia de a deveni capitală culturală europeană.
Fântâna aflată doar în proiect a reuşit să-i pună pe toţi la meditat şi analizat. Mai ceva ca impozitele şi taxele locale.
Discuţiile de pe site-ul www.aradon.ro s-au mutat la televiziune şi de aici pe site-urile de socializare. S-a aşteptat, însă, ziua de luni pentru a se trece la conferinţe şi comunicate. Iar marţi va fi zi de vot, cu tot tam-tamul de rigoare.
Un lucru pare sigur: societatea civilă e hotărâtă să atace în contencios administrativ proiectul de hotărâre privind studiul de fezabilitate al fântânii, dacă acesta va fi votat de aleşi.
[poll id=”38″]
Primarul Gheorghe Falcă a ţinut ieri să vină cu precizări în cadrul unei conferinţe de presă pe această temă, ulterior acesteia invitându-i pe toţi nemulţumiţii fântânii la o discuţie în biroul său. Edilul a precizat că proiectul face parte din planurile pe care Primăria Arad le-a gândit de ceva vreme în lupta pentru obţinerea titulaturii de Capitală Culturală Europeană, dar vine să se încadreze şi în planurile elaborate de autorităţile locale chiar înainte de a deveni primar, planuri legate de revigorarea falezei Mureşului.
Falcă a precizat că mai multe proiecte care ţineau de revigorarea malului Mureşului au fost deja pornite: s-a organizat un concurs de idei pentru revigorarea falezei, proiectul legat de realizarea pistelor de biciclete se află deja la Direcţia de dezvoltare regională pentru o verificare în cadrul finanţării europene, proiectul de irigare a spaţiilor verzi de pe mal a demarat şi el, studiul de fezabilitate privind realizarea unui nou parc al copiilor a fost finalizat, iar în bugetul pe 2013 au fost prevăzuţi bani pentru lucrare, iar pasarela de pe Mureş are constructor şi cel mai probabil în februarie încep lucrările. Cât priveşte fântâna arteziană aflată acum în megadezbatere, Falcă susţine că se doreşte ca banii necesari acesteia să vină de la Uniunea Europeană (22 milioane de lei), ca şi în cazul Parcului Pădurice (despre care a spus că a fost la fel de criticat cam de aceiaşi oameni, dar care s-a dovedit a fi un succes).
La momentul oportun
„Uşor, de la an la an, punem tot mai mult în practică strategia de revigorare a falezei, dar şi planul nostru privind Capitala Culturală Europeană”, a precizat Falcă. Acesta a lăsat să se înţeleagă că ideea amplasării unei fântâni pe Mureş a venit de la firmele de consultanţă cu care se ţine legătura de ceva vreme şi care au precizat faptul că, pentru a scoate ce este de valoare în Arad trebuie adăugat încă ceva, aşa cum s-a întâmplat în toate oraşele industriale care au fost „relansate”, de aici ajungându-se la concluzia că fântâna va da o mai mare utilitate falezei şi ştrandului.
„Când vom găsi o oportunitate de finanţare a acestui obiectiv vom trece la realizarea lui. Finanţarea fântânii o să încercăm să o facem pe fonduri europene, aşa că, cei care spun că nu e oportună, trebuie să regândească asupra subiectului”, a declarat Falcă în cadrul conferinţei, adăugând faptul că toţi paşii pe următorii ani au fost gândiţi în directă legătură cu proiectul „Capitală culturală europeană”.
Fântâna pe Bega
Pentru a-şi apăra proiectul, edilul a precizat faptul că sporturile nautice nu vor fi afectate pentru că fântâna se va retrage în fiecare zi, ci va aduce poate mai multe beneficii iubitorilor acestor sporturi, şi a mai indicat că aceeaşi firmă care a făcut studiul de fezabilitate pentru fântâna din Arad a fost contactată de autorităţile din Timiş pentru realizarea unei fântâni pe Bega. Ca de final, edilul a precizat că doar din rea credinţă poţi să spui despre o fântână că este kitsch când ea nu există decât într-un studiu de fezabilitate iar filmul cu proiecţia acesteia nu a fost prezentat încă.
Poziţia CLC
Consiliul Local Civic a remis luni un comunicat de presă în care se indică doar: „În situaţia în care proiectul de hotărâre iniţiat de primar privind realizarea „Fântânii Arteziene” de pe Mureş nu a fost elaborat cu respectarea prevederilor Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică (afişare la transparenţă, dezbatere publică etc.), CLC va apela la instanţa de contencios administrativ în vederea anulării proiectului respectiv”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!