L-au urmărit cu mașinile cu farurile stinse, l-au blocat pe șosea și l-au atacat. Un episod parcă desprins din filmele cu mafia italiană și mutat pe drumul județean care leagă localitățile Șepreuș și Sintea Mare. Protagoniștii: un consilier local și profesor de sport la Școala Gimnazială din Sintea Mare, fratele acestuia, un localnic și paznicii unui fond de vânătoare din zonă. Totul, în plină noapte. În noaptea de 14 august, la orele 23.45. Atunci când a fost apelat și numărul de telefon 112 și o ambulanță și un echipaj de poliție s-au deplasat la fața locului. Acolo unde a fost găsit profesorul Ciprian Ban, cu fața plină de sânge, împreună cu atacatorii și ceilalți martori la conflict. Victima a fost transportată la Spitalul Județean Arad pentru îngrijiri medicale iar ceilalți au fost luați de polițiști la întrebări.
Conflictul între Ciprian Ban și cei cinci atacatori a avut ca mobil simpla prezență în zonă a victimei, împreună cu ceialalţi doi și bănuiala că ar fi fost la braconaj. Cel puțin așa reiese din povestea relatată pentru Jurnal arădean și www.aradon.ro de către Ciprian Ban. „Am fost împreună cu fratele meu și un localnic din sat în câmp, la cultura mea de floarea-soarelului. Trebuie să o păzesc de animalele sălbatice care ies din pădure, de pe fondul de vânătoare, și fac prăpăd. Am adus cu mine un localnic pe care l-am rugat ca noaptea următoare să păzească el culturile. La întoarcerea de pe câmp, ne-au urmărit trei mașini, cu farurile stinse. Cum am ieșit pe șosea, una din mașini ne-a depășit și s-a oprit în fața noastră, una în lateral și una în spate. Au coborât cinci bărbați, ne-au pus luminile de la lanterne în față și au venit spre noi. Am încercat să port un dialog cu ei, i-am rugat să se prezinte și să îmi spună ce doresc de la noi. Nu ştiam ce se întâmplă”, a detaliat Ban.
Un pumn, apoi discuții
Din păcate, atacatorii nu au fost prea doritori de a comunica. „Unul dintre ei m-a lovit puternic cu pumnul în față, pe geamul mașinii deschis și fața mi s-a umplut de sânge. Fratele meu a sunat la 112” ne-a povestit Ban. „Credeau că am venit la braconaj, dar când a venit poliția și ne-a percheziționat nu au găsit nimic, nici arme, nici vânat. Am fost doar să ne protejăm cultura de animalele sălbatice”, a mai completat el. Și nu este pentru prima dată când s-a lovit de violența paznicilor. Potrivit lui, într-o altă seară, când s-a deplasat în aceeași locație, pe proprietatea lui, împreună cu familia (soția și copiii), i-a fost blocat drumul de către un paznic cu pușca în mână, care i-a obligat să-i lase să-i percheziționeze mașina.
Confirmare de la poliție
Inspector principal de poliţie Lorena Pîrvulescu, purtător de cuvânt IPJ Arad, ne-a confirmat incidentul: „În noaptea de 14 august, în jurul orei 23.45, am fost sesizaţi de un bărbat despre faptul că pe DJ 793, între localităţile Şepreuş şi Sintea Mare, fratele acestuia, în vârstă de 40 de ani, ar fi fost agresat fizic de către unul dintre paznicii de vânătoare. În continuare se efectuează cercetări, fiind întocmite acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri sau alte violenţe”.
Situație conflictuală
Disputele între agricultori și cei care dețin fondurile de vânătoare sunt tot mai multe, mai ales acum când totul pare a fi compromis de secetă. Teoretic cei care dețin aceste fonduri trebuie să asigure mâncarea animalelor din pădure pentru ca acestea să nu atace culturile oamenilor. Uneori se întâmplă, alteori nu. Și atunci, cum e și cazul acesta, agricultorii ies noaptea în câmp pentru a-și apăra culturile de animalele sălbatice înfometate. Paznici angajați de cei care dețin fondurile îi pot bănui de braconaj. Dar nimic nu le poate permite să ridice arma, să-i amenințe cu ea, să dea cu pumnul și să-și facă singuri o dreptate a lor, una a forței și bazată pe violență. Pot chema autoritățile să-i verifice dacă au suspiciuni de braconaj dar nu îi pot trimite din câmp direct la spital. Sunt doar paznicii unei păduri, de obicei angajați ai altor oameni, iar sătenii sunt paznicii propriului teren și propriei lor culturi.
Mesaj pe facebook
Ciprian Ban a decis ca povestea lui să fie făcută publică nu doar prin intermediul presei, ci și pe rețelele de socializare. Pe pagina lui a postat întreaga poveste precum și un apel lansat locuitorilor comunei Sintea Mare care au pământurile aproape de fondurile de vînătoare să protesteze luni, 17 august, orele 12.00 în fața primăriei din localitate. „să ne exprimăm la unison nemulțumirile, pentru a încerca să schimbăm ceva” scrie el pe facebook.. De urmărit dacă oamenii din comună se vor mobiliza pentru acest protest.
Citiți principiile noastre de moderare aici!