Cel de al cincilea ochi ce a vegheat asupra elevilor din sala de examen a fost celebra cameră web care a înregistrat cele trei ore şi ceva de examen. Teoretic cel puţin metodele de fraudare nu s-au redus foarte mult, deşi efectul psihologic asupra elevilor era destul de puternic. În unele centre şi profesorii supraveghetori au fost la fel de circumspecţi, de frica unor posibile probleme. Şi totuşi, acolo unde se dorea se putea fenta puţin examenul. În primul rând pentru că erau înregistrate doar imaginile nu şi sunetul pentru că care era nevoie de aprobări speciale. Aşa încât dacă cineva dorea să şoptească şi avea girul supraveghetorilor o putea face fără ca dovada să rămână undeva arhivată. O altă variabilă erau chiar respectivele camere care nu aveau aceleaşi caracteristici tehnice în fiecare sală de clasă sau în fiecare centru.
Camere indulgente
Dat fiind că nu au fost asigurate fonduri de la minister pentru dotarea sălilor de clasă, fiecare centru s-a descurcat cum a putut. Directorii de şcoli au făcut rost de bani din fondurile de părinţi, alţii au făcut rost direct de camerele web. Aşa încât unii au avut parte de camere mai performante, panoramice cu rezoluţie mai mare şi calculatoare care au înregistrat în timp real examenul, alţii au optat pentru dotări tehnice mai slabe, camere web cu o rezoluţie mai mică (claritate mai slabă) şi cu raza de cuprindere mai redusă. Nu a exista nici un normativ tehnic care să impună standarde ce trebuie respectate pentru o uniformizare a tutoror sălilor de clasă. Ca pe vremuri, vor fi săli unde nimeni nu a mişcat nimic şi săli unde elevii mai primeau puţin ajutor.
Procedura
Informaticianul din şcoală, secretar al comisiei de bacalureat din centrul de examen, a pornit camerele cu puţin timp înaintea examenului şi le-a oprit după ce toate lucrările au fost duse din sala de clasă. Înregistrarea a fost copiată pe un DVD, sigilată şi pusă la păstrat. Nimeni nu se va mai uita la ea decât dacă cineva face o contestaţie sau are o reclamaţie legată de examenul din ziua respectivă.
Au fost prinşi cu fiţuici la bacalaureat
Doar doi elevi din cei peste 4.000 de candidaţi din cele 12 centre de examen au fost eliminaţi din examen. Au încercat să copieze şi au fost prinşi de supraveghetori. E vorba de o absolventă de liceu din Gurahonţ şi un absolvent din Pecica, care au fost surprinşi în timp ce încercau să se inspire din fiţuici.
Potrivit metodologiei de desfăşurare a examenului de bacalaureat pentru anul 2011, cei doi nu vor mai putea să participe nici la sesiunea din toamnă şi nici la cea din vara lui 2012. Ei vor avea dreptul să se înscrie abia la sesiunea de bacalaureat din toamna lui 2012.
Pentru ceilalţi, bacalaureatul va continua cu proba de limba şi literatura maternă (astăzi) proba obligatorie a profilului (29 iunie) şi proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării (1 iulie).
Subiecte cu bătăi de cap
Subiectele nu prea grele, cel puţin aşa susţin atât elevii, cât şi profesorii, nu prea au fost pe gustul tocilarilor. Cele mai multe cerinţe au obligat participanţii să-şi pună mintea la contribuţie. Cel mai dificil s-a dovedit a fi subiectul III care cerea elevilor să portretizeze un personaj principal dintr-un text dramatic studiat, aparţinând unuia dintre autorii canonici: I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu. Simplu la prima vedere, mai ales că nu era o singură opţiune impusă, numai că mulţi au ales personajul din „Ultima noapte de dragoste” a lui Camil Petrescu, care nu intra în categoria textelor dramatice.
„Subiectele au avut o dificultate medie, toate au respectat programa şcolară. Au primit şi repere pentru felul în care să abordeze subiectele, ceea ce le-a uşurat puţin munca. Nu înţeleg ce s-a întâmplat şi de ce au ales unii dintre ei personajul din romanul lui Camil Petrescu. O eroare pe care probabil au făcut-o din neatenţie sau emoţie”, punctează inspectorul de specialitate din cadrul IŞJ, Dumitru Mihăilescu.
Cât de mult vor fi depunctaţi se va vedea după notarea lucrărilor.
A treia incercare la bacalaureat se plateste
Probleme de vedere la bacalaureat
Citiți principiile noastre de moderare aici!