Au lucrat în stil românesc pe bani europeni. Și au lucrat atât de „bine” încât au simțit-o pe pielea lor toți locatarii unui bloc cu 4 etaje. Lucrările de reabilitare la care au contribuit cu 1.000 -1.400 de euro de apartament le-au inundat camerele, i-au lăsat fără curent și îi pune în situația de a-și renova locuințele. Pentru că cei care au câștigat contractul de reabilitare a blocului, finanțat din bani europeni, bani publici și contribuția beneficiarilor au lăsat blocul neacoperit pe timp de ploaie. Pentru că folia subțire pe care au așezat-o sus pe acoperiș a fost luată de prima rafală de vânt, iar ploaia a trecut nestingherită prin toate apartamentele, de la etajul patru până la etajul doi. Și curge de zile bune, de la primele ploi, pe pereți, peste mobilă, pe deasupra ușilor, a provocat scurt circuit și i-a lăsat fără curent pe majoritatea locatarilor.
Blocul cu pricina este situat în cartierul Micălaca pe strada Imașului și, cu siguranță, șantierul deschis i-a făcut invidioși pe vecini. Un bloc reabilitat termic înseamnă scăderea cheltuielilor, creșterea prețului la vânzare. Dar nu pentru acest bloc unde reabilitarea s-a dovedit a fi o pacoste pentru locatarii din cele 19 apartamente, cel puțin până în acest moment. Privesc neputincioși la apa care se scurge pe pereți și așteaptă să se oprească ploaia. Cea de afară și cea din casă.
Lucrările au început de câteva săptămâni, iar muncitorii au decopertat tot acoperişul blocului. Când s-au anunţat ploi, clădirea a fost acoperită cu o folie subţire, care a fost luată imediat de vânt. Aşa că blocul a rămas complet neprotejat în faţa ploilor din ultimele zile. Locatarii stau cu lighenele în casă pentru a colecta apa de ploaie. Muncitorii au dispărut pentru că nu se poate lucra pe timp de ploaie.
Firma e responsabilă
Firma care a câștigat proiectul de reabilitare termică a blocurilor din municipiu este AF Consulting SRL din București, după cum este afișat pe panoul din fața blocului, și ea este cea care trebuie să rezolve problema și în acest caz. „Firma constructoare este responsabilă și de pagubele suferite de locatari și este obligată să refacă apartamentele avariate”, susține Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.
O grămadă de bani
În Arad aproape 1.400 de apartamente sunt reabilitate termic cu aproape 10 miloane de euro, bani europeni, Aradul fiind primul oraş din România care a semnat asemenea contracte. În final, oamenii care locuiesc în aceste aparrtamente vor avea condiţii mai bune şi vor beneficia de reducerea cu peste 40 la sută a cheltuielilor cu căldura, promit autorităţile. Lucrările sunt complexe, nu doar faţadele vor fi izolate. Vor fi închise balcoanele, se va lucra la reabilitarea instalaţiilor comune de încălzire, la izolarea planşeelor de subsol şi a acoperişurilor. Totul este ca lucrările să fie de calitate pentru ca aceste investiții să merite efortul financiar al celor implicați.
Citiți principiile noastre de moderare aici!