ARAD. Războiul Nicolae Băcanu – Gheorghe Seculici pare să fie fi ajuns la final, cel puţin în ceea ce priveşte implicarea directă a membrilor Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad. Aproximativ 225 de reprezetanţi ai firmelor membre CCIA Arad au votat ieri, în cadrul Adunării Generale, pentru excluderea lui Băcanu şi a celor doi susţinători ai săi, şi pentru preluarea mandatului de preşedinte de către Seculici. În acest condiţii, pentru următorul an, Camera va avea un Colegiu Director format din 6 membri din totalul de 9, Nicolae Băcanu, Tudor Caracioni şi Rareş Ciobanu fiind excluşi prin votul dat de Adunarea Generală.
Chiar dacă apele par să se liniştească, conflictul mocneşte încă pe holurile tribunalelor dar şi pe cele ale instituţiei. Atât vineri cât şi luni, ex-preşedintele s-a prezentat la Expo Arad încercând să îşi revendice fostul birou. În acest context, a fost chemată Poliţia, iar cei prezenţi au dat declaraţii. La ora Adunării Generale, însă, Nicolae Băcanu nu şi-a mai făcut apariţia pentru a-şi apăra un eventual punct de vedere.
Opt puncte pe o ordine de zi ce urma să facă lumină în scandalul de la Camera de Comerţ. De la prezentarea auditului, la informări privind litigiile dintre CCIA Arad şi Nicolae Băcanu, până la modificarea statutului şi alegerea noului preşedinte. Adunarea Generală a început la orele prânzului, iar dintre cei peste 290 de membri, au fost prezenţi peste 200.
Audit cu…rezerve
Momentul auditului a fost cel în care s-a făcut lumină asupra unor aspecte legate de activitatea financiară a Camera de Comerţ, în mod special asupra sponsorizărilor, o formulă găsită de conducerea Băcanu pentru ca angajaţii să vireze fonduri nepatrimoniale Camerei. Potrivit raportului de audit, în 2012 salariaţii au sponsorizat instituţia de la care primeau salarii cu peste 470 mii lei. Mai mult, reprezentanţii firmei de audit au declarat că primesc cu „rezerve” faptul că sponsorizările erau făcute chiar în ziua în care salariaţii îşi primeau leafa.
Proces în numele Camerei
În ceea ce privesc litigiile pe care Camera de Comerţ le are cu fostul preşedinte, patru la număr, avocatul Mihai Paşca a supus votului un punct suplimentar pe ordinea de zi, în sensul retragerii mandatului de reprezentare a lui Nicolae Băcanu. Acesta din urmă a deschis două procese împotriva lui Gheorghe Seculici pentru evacuarea biroului preşedintelui, însă nu a acţionat în nume propriu ci în numele Camerei de Comerţ, invocând mandatul de reprezentare pe care l-a câştigat o dată cu funcţia de preşedinte. Cei peste 200 de participanţi la AGA au decis să îi retragă acest mandat, specificând şi că ei nu l-au mandatat pe Băcanu.
Momentul votului pentru funcţia de preşedinte a venit după ce membrii CCIA Arad au decis să îi excludă din Colegiul Director pe Băcanu, Caracioni şi Ciobanu, tocmai datorită conflictelor şi litigiilor iscate în ultima perioadă. În ceea ce priveşte alegerea lui Seculici, aici nu au fost surprize, acesta câştigând un mandat de 1 an pentru funcţia de preşedinte.
Doar cu votul Adunării
Camera de Comerţ a decis să îşi modifice şi statutul, în sensul că dacă până acum preşedintele era ales dintre cei 9 membri ai Colegiului Director şi validat de către Adunarea Generală, de acum înainte, preşedintele va fi propus dintre membrii Colegiului Director dar va fi votat direct de către AGA.
CITESTE SI:
Schimbare cu scandal: Bacanu inlocuit cu Seculici
Citiți principiile noastre de moderare aici!