Exemplul este foarte clar. Iar un locuitor al zonei ne explică ce se întâmplă acolo. „Suporţii care ar trebui să fixeze polistirenul sunt puşi de mână, la prima furtună mai serioasă izolaţia se desprinde de bloc. Explicaţia muncitorilor a fost că <trebuie să vină cu maşina de găurit>, iar după apariţia videoclipului suporţii de jos au fost îngropaţi în polistiren (fiind îndoiţi, erau prea scurţi să fie puşi corespunzător) şi mascati cu tencuială”, spune un arădean care ne-a contactat la redacţie pentru a sesiza bătaia de joc de pe 6 Vânători. Dacă polistirenul va fi acoperit cu tencuială, neregulile nu vor mai putea fi depistate, aşa că lucrarea făcută de mântuială ar putea trece uşor de recepţia finală. Dar, după cum spun chiar arădenii, la o furtună mai serioasă întreaga izolaţie ar putea cădea.
UPDATE. Iată punctul de vedere halucinant al constructorului
La puţin timp după apariţia materialului referitor la reabilitarea termică a blocului V3 de la Calea 6 Vânători, reabilitare făcută, potrivit arădenilor, în bătaie de joc, a reacţionat şi constructorul, respectiv firma AF Consulting SRL din Bucureşti, cea care a câştigat licitaţia care are ca şi obiect reabilitarea termică a blocurilor din Arad. Firma a trimis un punct de vedere către Primăria Arad, punct de vedere care a fost trimis, ulterior, presei din municipiu.
Ce spune constructorul? Aberaţii, dacă e să ne spunem noi părerea de nespecialişti. „În procesul de montare a schelei la faţada principală, executată cu muncitori atestaţi pentru această categorie de lucrări (montatori de schelă), îşi desfăşoară activitatea în paralel, pe o porţiune restrânsă, o altă echipă de muncitori calificaţi care fixează provizoriu şinele de începere a polistirenului, precum şi montarea provizorie cu dibluri a plăcilor din polistiren până la montarea în totalitate a schelei la faţada principală. Ulterior, această echipă de muncitori calificaţi va finaliza întreg procesul de reabilitare, înlocuind diblurile montate provizoriu pentru susţinerea polistirenului cu dibluri care respectă specificaţiile caietului de sarcini, a proiectului tehnic şi cu supervizarea diriginţilor de şantier”, spun reprezentanţii constructorului.
În spatele limbajului tehnic, concluzia este una singură şi este simplă: diblurile montate în bătaie de joc sunt provizorii şi vor fi înlocuite cu altele. Şi, mai mult decât atât, aşa a fost gândită lucrarea de la început. Adică firma şi-a propus să cheltuie nişte bani pe dibluri pe care le va arunca. Asta în condiţiile în care diblurile care au fost îndoite şi introduse între plăcile de polistiren nu ajută absolut la nimic, pentru că nu susţin plăcile. Dar cine suntem noi să îi contrazicem pe specialiştii firmei?
Citiți principiile noastre de moderare aici!