Dacă am vorbi despre croitorie, am spune că cineva vrea să facă dintr-o fustă nişte pantaloni. Dar noi nu ne referim la croitorie, ci la sistemul medical arădean.
„Fusta” o reprezintă noul spital TBC de la marginea cartierului Grădişte, în care Consiliul Judeţean Arad a investit aproximativ patru milioane de euro. Scopul investiţiei a fost, din start, foarte clar: construcţie spital TBC, 4.500 de metri pătraţi, 120 de paturi. Şi amplasamentul a fost ales în funcţie de profilul spitalului: fiind vorba de o boală infecto-contagioasă, se impunea un loc mai izolat, la distanță de aglomerarea urbană. Nu mai vorbim de necesitatea investiţiei: actualmente Secţia TBC a Spitalului Judeţean Arad îşi desfăşoară activitatea, pe chirie, într-o clădire aflată într-o continuă stare de degradare.
„Pantalonii” sunt reprezentaţi de Maternitatea arădeană. Aceasta funcţionează pe 10.000 de metri pătraţi, în trei clădiri, din care două retrocedate, pentru care se plăteşte chirie. Evident, spaţiile retrocedate sunt deteriorate, iar autorităţilor le este interzis să intervină pentru a le pune la punct. De câțiva ani se tot vorbește despre mutarea secțiilor maternității în clădirea fostului leagăn de copii de pe strada Vicențiu Babeș dar, după ce s-au întocmit studii de fezabilitate şi proiecte tehnice, Primăria Arad a pus cruce pe planurile CJ (pe motiv că nu se respectă procentul de ocupare a terenului pentru construcţii de sănătate, care trebuie să fie de max. 20% din suprafaţa terenului alocat).
Acesta e contextul în care s-a „croit” ideea de a face din „fustă” nişte „pantaloni”. Adică de a muta Maternitatea în noul spital TBC. O grozăvie!
În atenția specialiștilor…
Când ideea mutării Maternităţii în noul spital TBC a fost vehiculată pentru prima dată pe piaţă, s-a crezut că e vorba de o glumă proastă. În scurt timp, s-a descoperit că cineva chiar a gândit un asemenea plan şi altcineva chiar l-a luat în serios. Preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Arad, Adrian Ţolea, a confirmat pentru Jurnal arădean/ Aradon că… specialiştii chiar analizează o asemenea posibilitate.
„Situaţia care se analizează în acest moment este de a muta Maternul tot în clădirea nouă. Clădirea nu e finalizată, nu s-a făcut recepţia, se pot face intervenţii acolo dacă este cazul. Specialiştii fac analize din punct de vedere al spaţiilor şi al circuitelor medicale, iar în momentul în care o să avem o decizie, o să o anunţăm” – spune Adrian Ţolea. Cine sunt specialiştii? – l-am întrebat pe preşedintele interimar al CJ. „Specialiştii sunt proiectantul clădirii noului spital, o firmă din Bucureşti, şi un colectiv de epidemiologi care au sarcina de a realiza circuitele medicale. Discuţia s-a făcut şi la Ministerul Sănătăţii, dar şi cu colectivul de la Direcţia de Sănătate Publică Arad. În acest moment se studiază variantele, nu aş vrea să dăm un verdict” – punctează Ţolea.
Argumentele preşedintelui CJ
Chiar dacă nu vrea să dea un verdict, preşedintele interimar al CJ susţine în mod evident varianta mutării Maternităţii în noul spital TBC. Iată şi argumentele sale: „În acest acest moment, la Spitalul Matern este o situaţie critică. Noi funcţionăm acolo în trei clădiri, dintre care două sunt retrocedate. Una din cele două clădiri – în care funcţionează secţia de neonatologie – este expertizată cu risc seismic patru. Tragedia de la Piteşti o să fie nimic pe lângă ce se poate întâmpla la Arad! În clădirea respectivă, din luna mai, liftul nu va mai funcţiona pentru că nu se mai poate… La etajul I, la vestiare, personalul medical nu are curaj să umble prin mijlocul încăperii pentru că flambează, trepidează; le e frică că se duce tavanul jos… În curtea de la spital, pe intrarea din faţă nu intră maşina de pompieri, deci în caz de incendiu situaţia e la fel de critică. Au căzut bucăţi întregi de tencuială din balcon, din tavane…” – povesteşte Adrian Ţolea.
I-am spus că şi la TBC situaţia este foarte asemănătoare. Preşedintele interimar zice, însă, că „la TBC… nu e chiar aşa. Şi acolo suntem într-o clădire retrocedată, dar nu există un pericol aşa de mare ca la Matern. Eu, ca preşedinte de Consiliu, trebuie să văd situaţia în ansamblul ei. Pentru că responsabilitatea este a mea şi a managerului general şi, dacă se întâmplă ceva acolo… eu trebuie să văd care e cel mai mic risc.”
Cum faci din „fustă” „pantaloni”?
Cum mutăm 10.000 de metri pătraţi în 4.500 de metri pătraţi? E o întrebare pe care am supus-o atenţiei lui Adrian Ţolea. Iată răspunsul său: „Asta e problema pe care trebuie să o rezolve specialiştii. 10.000 e discutabil pentru că acum sunt 10.000 de metri pătraţi în cele trei clădiri, dar nu sunt folosiţi toţi. Într-o ultimă discuţie pe care am avut-o, domnul Furău spunea că se pot încadra şi la 6.000-6.500. Acum se discută. Se va vedea dacă vor încăpea toate trei secţiile – obstetrică, neonatologie şi ginecologie – sau dacă o să încapă două din trei sau dacă încap toate trei şi o să fie un plan de conformare la clădirea de la noul spital TBC pentru că acolo mai avem teren în jur şi se mai poate construi un pavilion dacă chiar nu încap cele trei secţii în clădirea actuală. Părerea mea este că încap. Dar asta e părerea mea. Eu zic să-i lăsăm pe specialişti să finalizeze studiul şi după aceea o să vă comunicăm concluzia” – încheie preşedintele interimar al CJ Arad.
Domşa: „o prostie monstruoasă”
„Cred că în momentul în care s-a gândit şi s-a proiectat spitalul pentru TBC, a fost proiectat pentru acea patologie şi schimbarea destinaţiei pentru patologie cu foarte mare impact din punct de vedere al chirurgiei obstetricale, al naşterilor şi îngrijirii nou-născuţilor nu are nicio legătură cu proiectul iniţial, cu circuitele, cu nimic! Nu-mi dau seama cum de a apărut această idee care, sincer, mi se pare o prostie fără margini. Stai şi te gândeşti: trăim într-o ţară de oameni normali sau… despre ce vorbim?” – punctează dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Arad, un om cu vechi state de plată în sistemul sanitar arădean.
Două sau trei secţii?
Deşi preşedintele interimar al CJ face referire la „cele trei secţii de la Matern”, potrivit site-ului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, în cadrul Maternităţii figurează doar două secţii: Obstetrică-Ginecologie (cu Compartimentul Obstetrică patologică şi Compartimentul ATI-Obstetrică-Ginecologie) şi Neonatologie (cu Compartimentul Terapie Intensivă şi Compartimentul Prematuri). Se vor face trei, ca să poată pleca două?
Va fi demis directorul DSP Arad?
Întâmplător sau nu, concomitent cu discuţiile privind mutarea Maternităţii în noul spital TBC, se discută despre demiterea directorului Direcţiei de Sănătate Publică Arad, Constantin Cătană. Sunt voci care susţin că acesta s-ar împotrivi proiectului mutării, ceea ce nu e deloc pe placul iniţiatorilor proiectului. Gurile rele zic că susţinătorii mutării s-au adresat deja Ministerului Sănătăţii cu o propunere pentru noul director (medic din interiorul Direcţiei). Între timp, la Arad a fost prezent şi şeful Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, care a evaluat situaţia.
Interpelat de Jurnal arădean/ Aradon pe marginea proiectului mutării Maternităţii în noul spital TBC, Constantin Cătană a spus că „situaţia e în analiză” şi a lăsat să se înţeleagă că acesta ar fi motivul pentru care se doreşte schimbarea lui din fruntea DSP Arad. Decizia îi aparţine ministrului Sănătăţii. Şi va veni, probabil, foarte curând.
Citiți principiile noastre de moderare aici!