ARAD. Un ordin al Ministerului Finanţelor privind noile măsuri fiscal-bugetare emis în luna decembrie cu aplicare din luna ianuarie a bulversat puțin sectorul contabil și secretariatele unităților de învățământ care trebuie să schimbe peste noapte modul de întocmire a documentelor care stau la baza plății salariilor. Și cum personalul nedidactic din școli este în continuare mult prea puțin față de necesar, situația nou creată a dus la amânarea datei de salariu.
„Sunt școli în județ, precum cea din Tauț, unde data de salariu era 5 ianuarie și unde încă nu au fost făcute plățile. De altfel în multe școli din județ a trecut data de salariu și probabil nu vor primi banii până după 12 decembrie. Toate aceste modificări în loc să simplifice sistemul, l-au făcut tot mai complicat și în ciuda faptului că banii sunt pregătiți, nu pot fi virați pentru că nu sunt gata documentele. Din păcate încă avem o secretară sau o contabilă la două sau trei școli iar munca acesteia este tot mai dificilă” a punctat liderul SDÎ Arad, Dănuț Ieneșeșcu.
Noi cerințe
Potrivit sindicaliștilor, noile cerinţe impuse de MFP prin ordinul de aplicare al OU 88/2013 implică calculul salariilor pe cicluri de învăţământ, ceea ce duce la o birocratizare excesivă. „Sunt foarte multe cadre didactice care predau la două sau trei cicluri de învăţământ, primar, gimnazial şi liceal, şi salariile acestora şi dările aferente către stat trebuie calculate separat”, a mai spus Dănuț Ieneșescu. În opinia lor, aceste modificări ar fi trebuit făcute treptat, dacă erau obligatorii pentru sistemul de finanțe, pentru a nu bulversa de pe o zi pe alta întreg sistemul.
Municipiul la zi
Singurii care ar putea primi salariul la timp sunt profesorii din muncipiu pentru că aici data de salarizare este stabilită pe 12 a fiecărei luni, iar secretariatele au avut ceva mai mult timp la dispoziție pentru a se conforma noilor cerințe birocratice.
CITESTE SI:
Medicii aradeni isi vor primi salariile
Citiți principiile noastre de moderare aici!