ARAD. Compania de Apă Arad (CAA) şi-a întocmit bugetul pentru anul 2013, buget care va fi supus consilierilor judeţeni la următoarea şedinţă. Iar faptul că această societate este pe cai mari o reprezintă chiar capitolul Venituri, în dreptul căruia este trecută suma de 72,316 milioane de lei. În tot acest timp, cheltuielile prevăzute pentru anul în curs sunt de 69 de milioane. Ca atare, CAA prognozează un profit de aproape trei milioane de lei.
Din servicii
Cea mai mare parte a fondurilor care totalizează capitolul de Venituri vine din activitatea principală a companiei, respectiv exploatarea sistemelor de apă şi canalizare din judeţ. Nu mai puţin de 71 de milioane de lei va câştiga CAA din exploatare. Dacă defalcăm puţin suma, potrivit prognozelor companiei, 60,5 milioane de lei vor reprezenta venituri din apă şi canalizare, peste opt milioane de lei sunt trecute la sub-capitolul Alte venituri din exploatare, 1,7 milioane de lei vor veni de la alte activităţi de proiectare sau închiriere, iar 679 de mii de lei vor fi bani scoşi de CAA din penalităţi şi amortizări.
Salarii scumpe
În ceea ce priveşte capitolul de Cheltuieli, cei mai mulţi bani se vor duce pe plata salariilor angajaţilor din cadrul Companiei de Apă. Aproape 31 de milioane de lei vor ajunge în buzunarele angajaţilor societăţii. În plus, alte aproape două milioane de lei vor fi „înghiţite” de bonurile de masă care vor fi acordate celor puţin peste 800 de angajaţi ai CAA. Dacă este să facem un calcul simplu, salariul mediu din cadrul Companiei de Apă Arad ajunge la peste 41.000 de lei pe an, adică 3.400 de lei pe lună, incluzând aici şi bonurile de masă acordate personalului.
Mai mult, 9,5 procente din profitul companiei urmează să fie împărţit între salariaţi, iar 0,5 la sută din profit, reprezentând 12.000 de lei, va încasa directorul general pentru partea de participare la profit, după cum se arată în buget. În topul cheltuielilor se regăsesc şi impozitele şi taxele care trebuie plătite, cu un total de 9,3 milioane de lei. Tot peste nouă milioane se vor cheltui şi pe energie şi pe apă.
Scumpesc apa
Veniturile companiei au fost calculate incluzând şi următoarele creşteri ale preţurilor pentru apa potabilă şi pentru canalizare. Ca atare, putem să anunţăm deja faptul că preţurile vor creşte constant şi în acest an. Prima scumpire a avut loc deja, iar alte trei scumpiri sunt programate pentru fiecare trimestru. Până la sfârşitul anului, preţul apei potabile se va egaliza în tot judeţul, în unele zone fiind programate creşteri de până la 80-90 de bani pe metru cub.
Plătesc şi telefoane
În bugetul pentru anul 2013, cei de la CAA au stabilit inclusiv valoarea abonamentelor de telefonie mobilă care vor fi decontate. Directorul companiei va avea voie să cheluiască 160 de euro lunar pentru convorbiri telefonice (!), executivii câte 40 de euro pe lună, centrala 110 euro pe lună, iar şoferii companiei vor primi câte 2,5 euro pe lună pentru abonamentele la telefoanele mobile.
alin.gherasim@informmedia.ro
CITESTE SI:
Alte masini la Compania de Apa
Sarbatori cu bani multi la Compania de apa
Citiți principiile noastre de moderare aici!