ARAD. „Vă asigurăm că nu avem probleme cu calitatea apei distribuite la populație”. Acesta este mesajul pe care Compania de Apă Arad (CAA) ţine să îl transmită populaţiei din localităţile în care societatea operează furnizarea apei potabile. Precizarea CAA vine ca reacţie la articolul „Apă otrăvită în Arad”, publicat joi de Jurnal arădean/ Aradon.
„Activitatea pe care o desfășoară CAA referitor la furnizarea apei potabile către populație funcționează sub stricta supraveghere a instituțiilor statului, prin controale ale DSP, Gărzii de Mediu, Apelor Române” – se arată într-un comunicat remis redacţiei de către Compania de Apă Arad.
„Arsen în limite legale”
Potrivit sursei citate, CAA deține în administrare 5 surse se apă, care au în compoziția lor parametrul As (arsen) cu valoare peste limita maximă admisă, în următoarele localități: Vărșand, Șepreuș, Cermei, Pecica și Apateu.
Aşa cum vă informam, analizele efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Arad au evidenţiat depăşirea concentraţiei maxime admise de arsen în localităţile Apateu, Pecica, Şepreuş şi Vărşand. Compania de Apă susţine că a întreprins măsuri pentru reducerea conținutului de arsen în localităţile Vărșand, Șepreuș, Cermei și Pecica, prin realizarea stațiilor de tratare necesare. „În prezent, aceste stații asigură reducerea conținutului de arsen în apa destinată consumului uman, astfel încât aceasta se încadrează în prevederile legale” – se precizează în comunicatul CAA.
Pericol major la Apateu şi Zerindu Mic
Probleme semnificative rămân, însă, în localităţile Apateu şi Zerindu Mic unde, aşa cum spuneam, analizele au evidenţiat depăşirea concentraţiei maxime admise de arsen în apă.
Potrivit CAA, sistemul de alimentare cu apă din Apateu a fost preluat în operare în anul 2013, iar datorită litigiului existent între Primăria localității Apateu și instituția finanțelor publice cu privire la revendicarea terenului pe care este amplasată gospodăria de apă actuală, CAA este împiedicată să realizeze investiția „Stație de tratare Apateu”. „Precizăm faptul că de la preluarea sistemului de alimentare cu apă, societatea noastră a întreprins acțiuni de igienizare a gospodăriei de apă din localitate” – susţin reprezentanţii CAA.
Acţiunea de igienizare, însă, este departe de ceea ce înseamnă tratarea apei pentru reducerea conţinutului de arsen. Aşadar, avertizarea Direcţiei de Sănătate Publică Arad şi măsura restricţionării distribuirii apei, doar pentru uz menajer, rămân valabile. La fel şi în localitatea Zerindu Mic, care aparţine de Primăria Mişca, unde apa conţine arsen peste limita maximă admisă şi este periculoasă pentru cei care o folosesc ca apă potabilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!