ARAD. E aproape sigur: Cardurile Naţionale de Asigurări Sociale de Sănătate (CNASS) nu vor fi distribuite de către medicii de familie. Promisiunea exista de mai mult timp, dar acum are şi o susţinere oficială. Ministerul Sănătăţii (MS) a elaborat un proiect de lege prin care stabileşte că distribuţia cardurilor se va realiza „prin primării şi serviciile locale de evidenţă a populaţiei, pentru mediul rural şi localităţile urbane cu o populaţie de până la 15.000 de locuitori şi prin serviciile poştale, pentru mediul urban, respectiv localităţile cu o populaţie mai mare de 15.000 locuitori”. Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate urmează a încheia protocoale cu entităţile care vor realiza distribuţia cardurilor.
Ar fi de menţionat, în acest context, că la nivelul judeţului nostru, doar locuitorii din municipiul Arad ar urma să primească documentele prin poştă. Celelalte oraşe din judeţ (Nădlac, Curtici, Chişineu Criş, Sebiş, Pâncota, Sântana, Pecica, Lipova Ineu) au, toate, sub 15.000 de locuitori, deci cardurile vor ajunge la beneficiari prin intermediul primăriilor şi al serviciilor locale de evidenţă a populaţiei – la fel ca în mediul rural.
„Normalul lucrurilor”
Cum văd medicii de familie arădeni propunerea Ministerului Sănătăţii? Ne spune dr. Titus Ududec, medic de familie şi preşedinte al Colegiului Medicilor din Arad: „E o măsură care se înscrie în normalul lucrurilor. Așa cum am mai spus şi în trecut, nu intră în atribuţiile medicului de familie să distribuie carduri. La fel cum s-a întâmplat şi în cazul Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei – când cupoanele au fost trimise prin poştă –, la fel cum procedează orice bancă atunci când expediază carduri clienţilor – tot prin poştă –, aşa trebuie să procedeze şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate: să distribuie cardurile de sănătate prin poştă. Aşa este mult mai bine” – punctează dr. Ududec.
Cum vor funcţiona cardurile după ce vor ajunge la asiguraţi, este o altă problemă. „Momentan nu avem infrastructura necesară pentru citirea cardurilor, pentru ca acest sistem să funcţioneze. Sperăm, totuşi, ca până anul viitor, aceste carduri să-şi dovedească utilitatea, să poată fi folosite atât de medici, cât şi de pacienţi astfel încât să ne uşureze munca” – spune dr. Titus Ududec.
Din banii noştri…
Conform proiectului MS, „cheltuielile necesare pentru producerea soluţiilor informatice pentru administrarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, precum şi cheltuielile pentru distribuţia acestuia prin serviciile poştale, se suportă de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.”
CITESTE SI:
Cardul de sanatate, “unealta diavolului”
Citiți principiile noastre de moderare aici!