ARAD. Scandalul mitei a fost declanșat înainte de bacalaureat spun procurorii pentru a „nu se pierde probele de la dosar”. Fie că e vorba de lista celor 20 de elevi ale căror lucrări ar fi trebuie rezolvate, bilețele cu semne de la elevi care ar fi urmat să se regăsească pe fișele de examinare, banii găsiți în locuințele celor trei sau pixurile pregătite pentru elevii respectivi și pentru profesorii corectori.
“Dacă se intervenea după examen, exista riscul pierderii probelor, cum e lista cu nume de candidaţi care ar fi fost ajutaţi. Această listă cuprinde aproximativ 20 de nume. Au mai fost ridicate şi alte obiecte care demonstrează metoda prin care candidaţii urmau să fie ajutaţi”, a spus procurorul.
Procurorii presupun că pixurile găsite ar fi urmat să fie folosite și de către elevi, dar și de către profesorii corectori care, în cazul probei de matematică, ar fi șters răspunsurile greșite și ar fi trecut pe cele corecte. Pixurile aveau la un capăt un dispozitiv de ștergere.
În ceea ce privește alți profesori implicați, anchetatorii susțin că aceștia vor fi audiați după încheierea probelor din cadrul examenului de bacalaureat.
„Din informaţiile existente rezultă că cei trei au promis că vor facilita obţinerea notelor de trecere la bacalaureat”, spune procurorul de caz Codrin Gavra.
Schema pare a fi destul de simplă: elevii pun pe lucrare semnul dinainte stabilit pentru a fi recunoscută lucrarea, se intervine la profesorii corectori pentru a corecta (cu pixul primit) dacă se poate lucrarea, sau pur și simplu se negociază cu cei din comisia de evaluare o notă mai mare. Tariful diferă în funcție de nota solicitată. Totul, teoretic, ar fi trebuit negociat de către cei trei care urmau să se asigure că lucrările respective vor primi nota cuvenită.
Care era scenariul „rezolvarii” subiectelor la bac
Numele a 20 de elevi s-au aflat pe listele celor trei suspecți, liste confiscate de către procurorii arădeni.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
România
O familie din comuna Ţibăneşti din judeţul Iaşi a fost implicată în accidentul de joi, din a doua zi de Crăciun, de pe drumul naţional DN 2 de pe raza localităţii Forăşti.
1
România
Tânărul aflat sub influenţa alcoolului, care a accidentat în noaptea de miercuri spre joi şase pietoni în localitatea argeşeană Slobozia, va fi cercetat pentru tentativă de omor, după ce, în urma verificărilor, s-a stabilit că a intrat intenţionat cu maşina în victime.
România
Şase pietoni au fost loviţi de un autoturism condus de un tânăr aflat sub influenţa alcoolului, a anunţat, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş.
Mapamond
Avionul Azerbaidjan Airlines care s-a prăbuşit miercuri în Kazahstan a fost doborât de un sistem de apărare aeriană al Rusiei, au declarat pentru Reuters patru surse din Azerbaidjan aflate la curent cu ancheta.
3
România
Trupurile neînsufleţite a trei persoane au fost găsite în autoturismul care a luat foc, joi, în a doua zi de Crăciun, pe drumul naţional DN 2, după coliziunea cu o cisternă, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.
Evenimente
Centrul Municipal de Cultură și Primăria Municipiului Arad vor organiza, și în acest an, revelionul popular în fața Palatului Administrativ.
7
România
Un bărbat a fost arestat chiar în seara de Crăciun, de către un judecător de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bihor, sub acuzațiile de omor și furt.
România
Premierul Marcel Ciolacu a venit miercuri cu explicaţii şi cu dovezi privind zborurile în străinătate cu aeronava Nordis, afirmând că toate acele cheltuieli au fost făcute din banii săi personali, însă admite că la momentul apariţiei în presă a informaţiei a reacţionat „greşit şi emoţional”, pentru că răspunsul său ar fi inclus şi un membru al familiei, pe fiul său, pe care ar fi vrut să-l protejeze.
5
Local
Apeluri cu o valoare de 300 de milioane de euro vor fi lansate în 2025 de către Agenția de Dezvoltare Regională Vest.
Citiți principiile noastre de moderare aici!