JURNAL ARĂDEAN. Cât de mult trebuie să tacă un moderator într-o emisiune?
CĂTĂLIN ŞTEFĂNESCU. Nu cred că trebuie să taci neapărat, trebuie să asculţi şi să asculţi fără să mimezi faptul că asculţi. Nu vreau să vorbesc despre alţii, nu e fair-play, vorbesc despre ceea ce facem noi acolo. Oamenii care ne fac cinstea să vină la noi, vin să se exprime, nu vin să mă audă pe mine, vin să spună poveştile lor. Prin urmare, cred că e vorba de un respect elementar, un bun simţ elementar. Nu cred că trebuie să ai un anumit barem de tăcut ci să ai o măsură a bunului simţ pentru că cine vine la noi în emisiune, vine ca să vorbească.
Cât de importantă e povestea, e mai importantă decât notorietatea?
CĂTĂLIN ŞTEFĂNESCU. Nu, dimpotrivă. Pot să spun că una din strategiile noastre, şi e un lucru pe care nu l-aş ascunde deloc, e să chemăm oameni foarte cunoscuţi la un moment dat pentru ca, în siajul prezenţei unui om foarte cunoscut să poţi să plasezi şi oameni mai puţini cunoscuţi. Şi pe noi ne interesează ambele lucruri. În ceea ce priveşte oamenii care sunt mai puţin în lumina reflectoarelor, îi invităm tocmai pentru că noi credem că trebuie să fie mult mai bine cunoscuţi. E una din strategiile noastre şi unul din lucrurile la care ţin cel mai tare.
Invitaţi mai puţin cunoscuţi nu înseamnă şi un rating mai mic? Sau o televiziune publică îşi poate permite acest risc?
CĂTĂLIN ŞTEFĂNESCU. Eu nu cred că trebuie să îşi permită, cred că asta e datoria ei. O televiziune publica are această datorie, aceasta e misiunea ei.
În acest moment, televiziunea publică mai are această misiune? Uneori am senzaţia că şi-a pierdut această menire de a cizela gustul public…
CĂTĂLIN ŞTEFĂNESCU. Nu mă pot exprima în numele televiziunii publice şi nu spun asta nici din teama, nici din prudenţă, şi nici diplomatic. Pot să mă exprim în numele meu şi poate al unor colegi care fac emisiuni adevărate, profunde în spiritul unei televiziuni publice. Pot să spun despre ceea ce facem noi. Când am împlinit 10 ani de emisiune, făcuserăm o emisiune specială, am sărbătorit. Am avut invitaţi, am avut mai multe spoturi publicitare care se încheiau cu: „Garantat 100%, emisiunea mea de la TVR 1, e felul nostru de a face şi de a înţelege televiziunea publică”. Eu cred că spun suficient. În ce ne priveşte, noi încercăm să facem meseria noastră nu doar din pasiune, care e principalul motor care ne duce mai departe, ci din datorie. Să fi jurnalist la postul public de teleziviune e o datorie aşa cum, să fi jurnalist în general, e o problemă de datorie.
Cine vă urmăreşte pe micile ecrane? Un portret robot al publicului emisiunii Garantat 100%, de la TVR 1…
CĂTĂLIN ŞTEFĂNESCU. Pot să spun că, şi e un răspuns care se bazează pe de o parte pe cercetările de audienţă şi, pe de altă parte, pe subiectivitatea percepţiei, avem un public al nostru care ne-a urmărit de ani mulţi, ceea ce ne bucură şi ne onorează. Fără să dezavantajez pe cineva, lucrul care ne bucură foarte tare este că o parte consistentă a publicului nostru e alcătuită din tinerime, studenţime şi elevi din anii terminali de liceu. La fel de bine ca o altă componentă, la care ţinem foarte tare, populaţia activă. Şi o altă parte este publicul mai avansat în vârsta, specific postului public de teleziune. Zona în care investim cea mai multă pasiune şi atenţie, ceea ce încercăm să facem, e să ne creştem publicul nostru. Nu are nici o legătura cu umflat pieptul cocoşeşte…Atunci când te întâlneşti cu oameni care îţi spun că au crescut cu emisiunea asta, e un privilegiu. Aceasta ne-am şi dorit. Nu încercăm să facem educaţie, nu acesta e cel mai potrivit cuvânt, noi încercăm să deschidem gustul pentru ceva fără să arătăm cu degetul, fără să spunem că asta e bine şi asta nu. Noi încercăm să deschidem gustul pentru ceva, iar acest ceva înseamnă film, teatru, literatură, dar poate cel mai important dintre ele e deschiderea atenţiei spre spaţiul public şi spre ce înseamnă obsesia noastra, recunosc că avem o obsesie, spre cultură, făcând diferenţa între ceea ce înseamnă cultura intelectuală şi cultura ca mod de viaţă. Cultura este un mod de viaţă. Noi asta încercăm să facem.
Citiți principiile noastre de moderare aici!