ARAD. Probabil că simt lațul tot mai aproape de gâtul lor, iar acum, precum un animal rănit, sunt în stare să „muște” din orice doar pentru a rămâne cu o avere impresionantă. Vorbim aici despre „Colței”, familia care a câștigat în instanță întreaga suprafață a satului Nadăș. Într-un act oficial, atașat dosarului care se judecă la Tribunalul Arad, „moștenitorii” i-au numit pe locuitorii din Nadăș „porcari care bântuie pădurile”. Iar expresia a fost preluată și de avocatul „Colțeilor”, care, la rândul lor, scoțând din expresie sintagma „porcari”, i-a numit pe nădășeni oameni care bântuie pădurile. La termenul de judecată de joi, când s-a mai derulat un episod din recursul la revizuire înaintat de sătenii din Nadăș, avocații au fost invitați de președintele completului de judecată să prezinte pledoariile pe scurt, prin prisma ultimelor documente atașate la dosar. Primii care au luat cuvântul au fost apărătorii sătenilor și ai Comisiei Județene de Fond Funciar. Avocatul comisiei de fond funciar a cerut admiterea revizuirii sentinței date de Judecătoria Ineu pentru că, potrivit apărătorului, înscrisurile întrunesc toate condițiile impuse pentru respingerea recursului înaintat de familia Colțeu. În plus, potrivit tuturor documentelor descoperite în arhive, SC Forestiera Nadăș, a cărui teren se presupune că îl moștenesc „Colțeii”, avea doar puțin peste 4.700 de hectare, și nu peste 8.700, câte au fost retrocedate și întabulate prin hotărâre judecătorească.
Rămân fără nimic?
Mai mult, avocatul a susținut că familia Colțeu ar trebui să rămână fără niciun petec de pământ pentru că realii moștenitori ai grofului Grosz au înstrăinat terenul încă înainte de colectivizare. Un alt aspect prezentat avocați este reprezentat de veridicitatea testamentului prin care „Colțeii” au primit un sat întreg. „Toată localitatea Nadăș a fost retrocedată, iar toți locuitorii de aici au rămas fără nicio proprietate, deși nici măcar nu au fost parte în proces. Mai mult, în ultimul testament întocmit de vechii proprietari, respectiv soția grofului, apar nu mai puțin de 18 moștenitori. Însă niciunul dintre acești moștenitori nu este Sara Weisz, sora soției grofului maghiar și cea care i-ar fi lăsat, mai departe, moștenirea doamnei Mairowitz, cea pe care familia Colțeu o moștenește. Avem atașate la dosar documente noi care atestă fără nicio tăgadă faptul că familia Colțeu nu are niciun drept asupra terenului de peste 8.700 de hectare”, a declarat avocatul sătenilor. Iar, dacă afirmația va fi confirmată cu documente, cei care au „primit cadou” un sat întreg ar putea rămâne fără niciun petec de pământ.
Despăgubiri materiale
Mai departe, avocații apărării au vorbit despre modul în care a fost acordată despăgubirea de către Judecătoria Ineu. „Este inadmisibil ca o persoană fizică să poată obține într-un stat de drept proprietățile deținute de o persoană juridică (n.r. bunurile imobile ale SC Forestiera Nadăș, care sunt chiar terenurile primite de familia Colțeu). Eventual, trebuia să se decidă acordarea de despăgubiri materiale, nicidecum în natură”, au mai spus apărătorii nădășenilor. Iar pentru a susține această afirmație au prezentat și exemple de procese în care moștenitori ai unor oameni care au deținut societăți au primit despăgubiri materiale.
Apărare… ciudată
Avocatul apărării a cerut instanței ca recursul la revizuire, înaintat de nădășeni, să fie respins susținând că nu sunt întrunite condițiile acestui proces. „Recursul la revizuire este o metodă excepțională. Iar, în acest caz, nu sunt întrunite condițiile”, a spus apărătorul. Apoi, după ce i-a numit și el, la rândul lui, pe nădășeni oameni care bântuie pădurile, a prezentat o sentință dată de Înalta Curte de Casație și Justiție în anii 40, sentință în care se arăta faptul că familia Grosz deține SC Forestiera Nadăș. Însă avocații sătenilor au replicat imediat: „Precizăm că în sentința prezentată de către colegul nostru se arată numai faptul că o clădire din Arad aparține familiei Grosz. Nu se vorbește absolut nicăieri despre acțiunile societății Forestiera Nadăș”. Ciudat este faptul că, imediat după această afirmație, avocatul „Colțeilor” nu a mai replicat în niciun fel. Ca atare, toți cei prezenți în sală au ajuns la concluzia că apărătorul familiei moștenitoare a încercat să inducă în eroare instanța prin prezentarea acelei hotărâri a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Și sentința
Președintele completului care judecă această cauză a anunțat că sentința în dosarul Nadăș va fi dată în data de 19 septembrie. Nădășenii își pun toate speranțele în decizia care va fi emisă de Tribunalul Arad. Și asta pentru că aprobarea recursului la revizuire ar trimite dosarul înapoi spre judecată la Judecătoria Ineu. Iar acolo, privind prin prisma noilor documente atașate la dosar, sentința privind retrocedarea Nadășului ar putea să fie cu totul și cu totul alta decât cea emisă în 2006.
alin.gherasim@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!