Un consilier local din orașul arădean Sântana a ironizat, într-o postare pe o rețea socială, faptul că primăria din oraș a decis să cumpere un orologiu stradal pentru suma de 7.941 de euro, catalogând achiziția drept „soluție” pentru scoaterea orașului din „mocirlă”. „Într-un moment în care am crezut că ne pierdem cu toții speranța, a reușit Primăria Orașului Sântana să găsească soluția! Să ne salveze din tristul gri care se așternu asupra localității de atâta vreme! Să ajungem și noi pe un drum de dezvoltare modern și european! Să ne scoată din mocirlă! Să visăm iar la spital, finanțe, ștrand, aer curat ș.a.m.d! Cum? Cu acest ceas vom putea da timpul înapoi și ne vom putea repara greșelile pentru care plătim și în ziua de azi!”, scrie Claudius Honiges, consilier local din partea Forumului Democrat al Germanilor din România.
Primăria a reacționat
Ca răspuns la postarea consilierului, pagina de Facebook a Primăriei Sântana a făcut câteva precizări, catalogând postarea ca fiind „inadecvată”. „În acest context facem următoarele precizări: cea mai mică oferta de preț pentru repararea actualului ceas stradal este de 6.814 euro, achiziționarea unui ceas nou, cu garanție de 5 ani, costă 7.941 de euro. A treia alternativă, aceea de a lăsa în continuare în centrul orașului un ceas nefuncțional a fost abandonată din start. Părerile pot fi împărțite, însă conducerea primăriei a considerat că cea mai potrivită alegere este varianta achiziției unui orologiu nou”, scriu cei de la Primăria Orașului Sântana.
Cetățenii nu au întârziat să-și exprime părerile despre achiziția Primăriei, spunând că „Un ceas ar fi ultimul lucru pe care l-aș achiziționa pentru acest oraș”, în timp ce altul spune că ceasul ar putea fi montat în satul aparținător Caporal Alexa, pentru că „oricum e un sat uitat de vremuri!”.
„Cea mai mică ofertă”…
Curioși să aflăm care au fost celelalte oferte de preț pentru repararea ceasului stricat, dat fiind faptul că cei de la Primărie au precizat că „cea mai mică oferta de preț pentru repararea actualului ceas stradal este de 6814 euro”, am formulat către instituție o cerere în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Reprezentanții instituției ne-au răspuns printr-o adresă semnată de primarul Daniel Tomuța, în care ne-au spus că „la începutul lunii septembrie a.c., un angajat al instituției noastre a luat legătura cu SC ORAEXACTA SYSTEM SRL, cu sediul în mun. Oradea (furnizorul ceasului electronic ce urmează a fi înlocuit), pentru a solicita reparația acestuia. Furnizorul a trimis o echipă la fața locului pentru a constata deficiențele existente și urmare căreia, în data de 6 septembrie 2019, ne-a comunicat o ofertă de preț pentru suma de 6.814 Euro, fără TVA”, spun aceștia în răspunsul oferit Jurnal arădean/aradon.
Cumpără altul
Așadar, „cea mai mică ofertă de preț pentru repararea actualului ceas stradal” a fost, de fapt, una singură, cerută de la o singură companie. Valoarea de inventar a ceasului stricat, la data de 6 septembrie, era de 8.100 de euro, conform celor de la Primărie, iar costul de reparație oferit de firma din Oradea era de 6.800 de euro. Astfel, edilii au decis că este mai rentabil să cumpere unul nou, motiv pentru care au solicitat „oferte în vederea achiziționării unui ceas stradal nou”.
Două oferte
Conform datelor furnizate de primărie, „în atare situație, am primit oferte de la SC ROBOMAT SRL – Timișoara pentru mai multe modele, cu prețul cuprins între 6.000 și 9.800 de euro + TVA și de la SC APEL INDUSTRIES SRL, pentru un ceas public cu două fețe, model CSG-004, cu panou informativ iluminat, pilotat GPS, iluminare interioară și termometru digital pentru prețul de 37.784 lei + TVA, cu cadran rotitor”. A fost aleasă varianta a doua, reprezentanții primăriei spunând că „modalitatea prin care a fost ales furnizorul este prețul cel mai scăzut, raportat la modelul ales, precum și garanția oferită, respectiv 5 ani”.
Va fi, sau nu va fi?
De menționat și faptul că deși acum câteva zile, achiziția orologiului apărea în Sistemul Electronic de Achiziții Publice ca fiind „ofertă acceptată”, astăzi (8 noiembrie – n.r.) aceasta apare ca fiind în procedură de „deliberare”, astfel că există șansa ca între timp să fi apărut o nouă ofertă, să se fi răzgândit cei de la Primărie, sau să se anuleze achiziția.
Trimite articolul
XCam tot ce lipsea Sântanei, era un ceas stradal de 8.000 de Euro. Parcă, dacă-mi amintesc, au mai făcut un WC într-o școală la prețul uneo vile … parcă peste 100.000 de Euro. Sau greșesc ???
Deci ceasul stricat are valoare de inventar 8100 euro? Si ei cumpara unul nou cu 8000? Atunci mai bine il reparau si aveau un ceas mai scump, chiar daca mai vechi.
E rau ca au cumparat sau e bine ca au cumparat unul mai ieftin? Ca nu inteleg.
Foarte simplu. Profi, in baza dreptului de a afisa reclama in intersectie sa se ocupe de tot ce trebuie pentru functionarea ceasului din intersectie. Punct. Calculul: 8000 euro impartit la 5 ani (60 luni)=134 euro pe luna. Atat costa dreptul de afisaj stradal pentru reclama (totem profi) respectiva.
Sa-l plateasca cei ce fac acolo trafic de persoane !
face cartofi prajiti ?