Bani europeni pentru shimbarea la faţă a centrului istoric din Arad. Cel puţin la nivel de plan. O firmă privată va fi angajată să facă inventarul a tot ceea ce se găseşte în zona veche a oraşului, inclusiv a păturilor sociale şi va avea sarcina de a veni cu soluţii, pentru a transforma zona dezolantă într-una atractivă atât pentru arădeni, cât şi pentru turişti. Soluţiile vor fi date însă doar pe hârtie. Municipalitatea a anunţat că scoate la licitaţie contractul pentru întocmirea unui plan integrat de revitalizare a zonei protejate în Municipiul Arad. Planul va consta într-un studiu şi un proiect tehnic (cuprinzând costurile implicate pentru realizarea obiectivelor urmărite de Primăria Arad).
Se pune la bătaie, cu această ocazie, o sumă frumoasă de bani (peste 50.000 de euro), mare parte din fonduri fiind asigurată de Uniunea Europeană şi de Guvernul României. Achiziţia se face în cadrul Proiectului VITO.
La numărat
Pentru început, se va face un inventar al clădirilor ce se află în zonă, câte pieţe publice, câte străzi cuprinde zona protejată, care este structura populaţiei care locuieşte în zonă. Se va face, totodată, o clasificare a problemelor depistate în ceea ce priveşte punerea în valoare a subzonelor considerate cu potenţial turistic, cultural, urban şi economic ridicat.
Să devină… interesantă
Potrivit cerinţelor din caietul de sarcini de la licitaţie, vor putea fi făcute propuneri de intervenţii în trama urbană existentă, prin implementarea unor idei urbanistice care să ducă la creşterea interesului locuitorilor sau a turiştilor pentru zona istorică.
„Se vor crea scenarii şi propuneri de revitalizare în toate subzonele considerate cu potenţial. Planul integrat de revitalizare a zonei protejate reprezintă un proces integrat care stabileşte măsurile de planificare pe etape, sau scenarii în cadrul procesului de reabilitare urbană şi cuprinde următoarele domenii de acţiune: spaţiul urban;
aspecte sociale şi economice; cultură şi turism”, se precizează în documentaţia publicată de Primăria Arad.
Firma care se va ocupa de întocmirea documentaţiei va trebui să şi identifice şi de unde vor fi luaţi banii necesari pentru implementarea măsurilor propuse.
Condiţii mai bune de locuit
Printre obiectivele pricipale ale planului comandat de Primărie se numără „îmbunătăţirea condiţiilor de locuit ale cetăţenilor din zona protejată, reducerea degradărilor imobilelor din centrul istoric al municipiului, promovarea procesului participativ şi a solidarităţii locale pentru creşterea calităţii vieţii locuitorilor în zona protejată”.
Planul va ţine cont şi de păstrarea patrimoniului cultural istoric, punerea în valoare a spaţiului public, sistematizarea circulaţiei, promovarea străzilor comerciale, extinderea ofertei culturale şi turistice şi îmbunătăţirea ofertelor de educaţie şi a serviciilor sociale.
Nouă luni
Termenul de predare al materialului comandat este de nouă luni de la data semnării contractului de servicii. Deschiderea ofertelor este anunţată pentru începutul lunii iunie, dar semnarea contractului se estimează să se realizeze la mijlocul lui august.
Fonduri europene
Concursul face parte dintr-un program finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională FEDR în poporţie de 85 %, de Guvenul României cu 13 % din valoarea totală şi din bugetul local al Municipiului Arad – 2 %.
Centrul istoric al orasului, cuprins de flacari
Citiți principiile noastre de moderare aici!