ARAD. La începutul lunii iulie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), anunţa, printr-un comunicat, faptul că s-a început urmărirea penală împotriva „căpitan C.C.R. şi plutonier M.C.B., cadre militare la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice (dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial), ambele în formă continuată, şi plutonier A.R.D., cadru militar la IJJ Arad, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată, dare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice”.
Un jandarmi şi-a dat demisia
Din iulie şi până în acest moment, dosarul celor trei jandarmi nu a fost trimis spre judecare, însă aceştia au fost trecuţi, de la acea dată, la dispoziţia Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad. Unul dintre jandarmi, însă, a cerut trecerea în rezervă. Mai exact, este vorba despre subofiţerul A.R.D., care, la scurt timp după mediatizarea acestui caz, a cerut trecerea sa în rezervă prin demisie, ne-au spus reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad. Ceilalţi doi jandarmi au rămas angajaţi şi sunt la dispoziţia inspectoratului, aceştia nemaiputând desfăşura muncă de teren.
Mită de 300.000 de lei
Să recapitulăm puţin faptele celor trei, aşa cum au fost ele prezentate de procurorii DNA, în iulie. „În perioada 2010-2013, cei trei învinuiţi, cadre militare la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad, au pretins şi primit, în mod repetat, sume de bani şi bunuri, în valoare estimată la 300.000 de lei, de la mai mulţi vânzători ambulanţi de ţigări fără timbru fiscal din municipiul Arad, pentru a nu ridica spre confiscare diferite cantităţi de ţigări fără timbru ce aparţineau acelor vânzători şi totodată pentru a-i „ocoli” de la controalele periodice ce se efectuau de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad. Activitatea celor trei cadre militare a avut drept rezultat neaplicarea unor sancţiuni contravenţionale la constatarea încălcării regimului produselor accizabile. Cu privire la învinuitul A.R.D., s-a mai reţinut că acesta le-a oferit unor colegi de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad diferite sume de bani pentru a nu lua măsuri legale împotriva unor vânzători de ţigări fără timbru fiscal, însă cei în cauză l-au refuzat. La data de 4 iulie 2013, învinuitul R.C.C. a primit de la un denunţător suma de 400 de lei în scopul menţionat mai sus, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante”.
Nu au fost arestaţi
Cei trei jandarmi sunt cercetaţi în stare de libertate. Nu acelaşi lucru se poate spune despre cei trei poliţişti rutieri de la Semlac, Şeitin şi Peregu Mare care au fost prinşi luând mită de la şoferi. Chiar dacă nu a fost calculată suma totală luată ca mită de cei trei agenţi de Poliţie, aceştia au fost arestaţi preventiv. Cei trei jandarmi, care au creat, pe parcursul a trei ani de zile, un prejudiciu de 300.000 de lei, au fost lăsaţi liberi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!