Dacă în primăvara acestui an, Primăria Lipova făcea publică, pe pagina sa de Facebook, o imagine a Cetăţii Şoimoş reconstituită, acum putem afla etapele reconstituirii de pe pagina de Facebook a cărţii „Cetăți, castele și alte fortificații de pe teritoriul României” scrisă de Radu Oltean.
Paşii
Mai întâi a fost aleasă o imagine aeriană (aparţinându-i lui Cosmin Giurgiu) în care autorul a surprins relația dintre cetate și Valea Mureșului.
A urmat căutarea în reconstituirea 3D a unui unghi cât mai asemănător şi mai apropiat ca perspectivă cu cel al ruinelor din fotografie.
Apoi s-a suprapus reconstituirea peste ruine. Au fost mai multe încercări pâna s-a ajuns la un rezultat satisfăcător.
Următorul pas l-a constituit pictarea digitală (cu tableta grafică) a cetății în așa fel încât să poată fi integrată imaginii actuale.
„La sugestia unui cititor al profilului (am mai postat schițe ale acestui desen cu câteva luni în urmă) care mi-a atras atenția că în trecut Mureșul avea mai multe meandre între care se formau insule, am studiat hărţile austriece. Astfel am redesenat cursul Mureșului” – precizează Radu Oltean.
În ceea ce priveşte rezultatul final al ilustraţiei digitale, autorul subliniază: „Cetatea a fost reconstituită exact peste fotografia ruinelor, pădurile de pe dealurile din împrejurimi le-am «tăiat» virtual, iar cursul Mureșului a fost reconstituit precum era la finele veacului al XVIII-lea. Ilustrația a fost publicată în carte în această formă. Cartea există în librării de la începutul lunii iulie 2016.”
Despre Cetate
Cetatea Șoimoș se află pe malul drept al Mureșului, vizavi de Lipova, pe dealul Cioaca Tăutului. A fost construită după primele invazii ale tătarilor în zonă, la sfârșitul secolului al XIII-lea, de către o familie nobiliară. Este atestată documentar din anul 1278, iar după 1315 ajunge domeniu regal, fiind reședința comiților și vicecomiților de Arad. În 1509 cetatea și domeniul revin lui Gheorghe Hohenzollern de Brandenburg, care a practicat o crâncenă exploatare. Ea este asediată în 1514 de răsculații români și maghiari, conduși de Gheorghe Doja. Turcii au ocupat cetatea în anul 1552, după asedii repetate, iar în 1595 a fost recucerită de către Borbély György – căpitanul lui Ștefan Bathori – ajungând în custodia domnitorilor din Ardeal. În 1599-1600 trece sub stăpânirea lui Mihai Viteazul. Castrul a fost eliberat definitiv de sub dominația turcească abia în anul 1688. Stricăciunile din timpul și după asediu nu au mai fost remediate niciodată, fortificațiile intrând în paragină. Nici pentru conservare nu s-au mai luat măsuri. În secolul al XVIII-lea pierde treptat importanța militară, ca urmare a perfecționării artileriei. În 1784, în apropierea ei s-au ciocnit răsculații lui Horia cu forțele imperiale și nobiliare. Părăsită în 1788, zidurile ei s-au transformat treptat în ruine.
Cetatea Șoimoș se află pe lista monumentelor istorice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!