Modificarea Codului Penal, prin dezincriminarea abuzului în serviciu, îi face fericiţi pe câţiva arădeni care au procese, în diferite stadii, în care sunt judecaţi pentru comiterea acestei fapte. Deoarece în cea mai mare parte a cazurilor, prejudiciul este mai mic de 200.000 de lei, dacă modificările Codului Penal vor intra în vigoare, câţiva dintre locuitorii judeţului nostru vor fi printre cei mai bucuroşi. Vom prezenta, în acest material, doar acele cazuri care au fost deja mediatizate, cazuri în care suspecţii de abuz în serviciu au comis fapte reprobabile, unele de-a dreptul sinistre, numai pentru a intra în posesia unor anumite sume de bani. Vom puncta, succint, fiecare dintre dosarele de abuz în serviciu pe care noi le-am identificat, dosare care se judecă fie la Tribunalul Arad, fie la Curtea de Apel Timişoara: dosarul medicului psihiatru Delia Podea, dosarele notarilor publici Adrian Vlai şi Savin Năstase, dar şi dosarele poliţiştilor Claudiu Răzvan Daniel şi Gheorghe Hotăran. Fiecare dintre cei enumeraţi mai sus sunt persoane cunoscute în Arad, iar în cazul unora dintre ei faptele comise sunt groaznice. Cel mai bun exemplu este al Deliei Podea, medic în secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean Arad. Pentru a încasa cât mai mulţi bani de la companiile farmaceutice, aceasta a demarat o serie de experimente pe pacienţii internaţi la Psihiatrie. Mai mult, medicul falsifica rezultatele experimentelor, totul pentru ca fabricile de medicamente să îi deconteze sume enorme de bani. Chiar dacă nu poate fi probat acest lucru, se pare că pacienţi de-ai Deliei Podea au murit în urma tratamentelor experimentale.
Aşadar, Delia Podea ar putea fi unul dintre arădenii care s-ar bucura dacă modificarea Codului Penal ar intra în vigoare. Mai mult decât atât, aceasta ar fi declarată nevinovată şi s-ar întoarce înapoi la meseria ei de medic psihiatru în cadrul Spitalului Judeţean. Adică s-ar întoarce să îi trateze pe bolnavii pe care i-a „umflat” de medicamente experimentale.
Notarii
Un alt personaj cunoscut în Arad şi care este trimis în judecată pentru abuz în serviciu este notarul public Adrian Vlai, dosarul fiind judecat la Curtea de Apel Timişoara. Şi acum nu vorbim despre cazul Nadăş, ci despre un alt dosar în care Vlai este acuzat de abuz în serviciu. Acesta, alături de alţi patru inculpaţi, la plângerea depusă de Asociaţia Composesoratul Foştilor Colonişti din Ineu Asociaţia Composesoratul Foştilor Urbarialişti Răpsig, au fost trimişi în judecată, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu.
Un alt notar public care a fost trimis în judecată şi chiar condamnat în primă instanţă este Savin Năstase. Acesta şi-a primit condamnarea în 19 ianuarie 2017. Curtea de Apel Timişoara a decis ca Savin Năstase să fie condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, fiindu-i interzis, totodată, dreptul de a mai profesa în funcţia de notar public timp de doi ani de zile. Acesta a fost obligat şi la plata a 50.000 de euro cu titlu de daune morale către intimat. Dar, atenţie!, daune morale, nu prejudiciu. Decizia poate fi atacată cu apel la zece zile de la comunicare, adică pe la mijlocul lunii februarie. Dacă modificarea legislativă care dezincriminează abuzul în serviciu rămâne în vigoare, atunci şi Savin Năstase va fi un arădean fericit.
Şi poliţiştii
Alte două nume cunoscute se află pe lista arădenilor care au procese, fiind judecaţi pentru abuz în serviciu. Este vorba despre poliţiştii Claudiu Răzvan Daniel şi Gheorghe Hotăran. Cei doi au fost trimişi în judecată după ce, spun procurorii, pentru a nu aplica legea, au cerut 400 de lei de la două persoane implicate într-un incident rutier. Procurorii Parchetelului de pe lângă Tribunalul Arad nu au reuşit să obţină condamnarea celor doi în primă instanţă. În prezent, dosarul se judecă în apel la Curtea de Apel Timişoara. În cazul în care ordonanţa lui Dragnea nu va fi modificată, procesul celor doi va înceta automat deoarece fapta lor nu va mai fi incriminată.
Proteste în stradă
Modificările aduse, în miez de noapte, Codului Penal nu au trecut neobservate. Zeci de mii de oameni au protestat şi marţi seara, şi miercuri seara în întreaga ţară. Aceştia solicită Guvernului abrogarea Ordonanţei de Urgenţă care face referire la Codul Penal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!