ARAD. Protestele desfăşurate în judeţul nostru, dar şi în alte localităţi din ţară, nu s-au lăsat fără ecou. Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a emis un comunicat de presă în care spune clar faptul că în zona Curtici nu se pune problema explorării sau exploatării gazelor de şist, ci este vorba numai despre ţiţei şi gaze naturale. Mai mult, Curtici nu este ţinta expresă a celor de la Panfora Oil & Gas, ci perimetrul a fost denumit aşa doar din raţiuni pur administrative, fără ca aceasta să presupună implicit realizarea de operaţiuni petroliere pe raza oraşului. „Obiectul acordului de concesiune petrolieră pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul Curtici vizează executarea de operaţiuni petroliere în vederea explorării-dezvoltării-exploatării gazelor naturale şi ţiţeiului. În cadrul acestui acord nu sunt cuprinse lucrări referitoare la gazele naturale din şisturi. Mai mult, scopul imediat al acordului de concesiune petrolieră este de executare a unor lucrări de explorare prin care să se stabilească potenţialul perimetrului. Activitatea de explorare include lucrări de cercetare ştiinţifică şi prospecţiune”, spun cei de la ANRM.
Informaţii false
Reprezentanţii agenţiei încearcă să demonteze toate informaţiile furnizate de organizatorii protestelor şi susţin că nu există niciun pericol pentru sănătatea arădenilor. „Realizarea operaţiunilor petroliere se realizează în condiţii de siguranţă pentru cetăţeni şi mediu, în amplasamentele prevăzute de actele de reglementare emise de autoritatea competentă pentru protecţia mediului, neexistând riscul de otrăvire a apelor şi distrugere a agriculturii. Precizăm faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, efectuarea oricăror operaţiuni petroliere fără înştiinţarea şi în lipsa aprobării ANRM constituie infracţiune”, mai spun cei de la agenţia naţională.
Harta dezinformează
ANRM a ţinut să demonteze şi harta care, teoretic, arată perimetrele de explorare-dezvoltare şi exploatare a gazelor de şist. „Harta este de natură să dezinformeze audienţa, nerespectând dreptul publicului la corecta informare. Operaţiunile de explorare, dezvoltare sau exploatare a gazelor de şist nu au fost incluse în programul de lucrări din acordurile petroliere puse în discuţie”, au anunţat reprezentanţii ANRM.
CITESTE SI:
Gazele de sist, dezbatute la Prefectura
Citiți principiile noastre de moderare aici!