După cum am anunţat deja, Complexul Muzeal Arad a primit o ofertă de la Comunitatea Evreilor din Arad: folosinţa gratuită a Sinagogii de pe strada Cozia. Reprezentanţii Muzeului anunţau că respectiva clădire ar putea fi inclusă în circuitul turistic al Aradului. În acest sens, a fost întocmit un proiect de hotărâre de Consiliu Judeţean, proiect prin care imobilul să fie preluat în folosinţă gratuită pentru 49 de ani. Atenţie, nu concesiune, ci folosinţă gratuită. Consilierul judeţean Petru Moţ a ridicat, însă, nişte discuţii legate de această procedură. „Este o idee foarte bună să avem un muzeu în Sinagogă. Dar, în cadrul şedinţei de comisie, am identificat două probleme. Una se referă la entitatea care deţine această clădire, respectiv Comunitatea Evreilor din Arad, care susţine că este continuatoarea unei alte entităţi care, în anul 1925, deţinea această clădire. Nu avem certitudinea că este continuatorul comunităţii evreieşti din trecut. Apoi, trebuie să ne gândim la faptul că imobilul respectiv are nevoie de investiţii majore. Ce investiţii putem face, nefiind proprietari? În plus, Comunitatea Evreilor poate să ne ia oricând clădirea înapoi”, a punctat Moţ. Primul care a răspuns întrebărilor a fost preşedintele Consiliului Judeţean, Iustin Cionca. Acesta a spus că „este adevărat că este nevoie de investiţii. Dar le vom face numai după ce semnăm contractul care va fi valabil 49 de ani”. Ulterior, a luat cuvântul şi Silvana Lupu, secretarul judeţului, aceasta declarând că actuala Comunitate a Evreilor este continuatoarea vechii comunităţi. „În ceea ce priveşte investiţiile, se stipulează în contractul care va fi încheiat între Muzeu şi Comunitatea Evreilor faptul că, dacă proprietarul va cere imobilul înaintea de expirarea celor 49 de ani, va fi obligat să restituie sumele investite de Consiliul Judeţean. Noi ne-am asigurat, în cadrul contractului, că nu vom pierde banii investiţi”, a precizat Silvana Lupu. Consilierul Marius Sulincean a comentat şi el situaţia, precizând faptul că acest contract poate fi periculos. „Dacă respectiva clădire ar fi luată în concesiune, am avea posibilitatea să depunem proiecte de finanţare pentru restaurarea Sinagogii. Dar aşa, dacă avem doar drept de folosinţă, toate investiţiile vor trebui realizate din banii Consiliului Judeţean. Şi vorbim de investiţii uriaşe, ţinând cont de faptul că Sinagoga este un monument istoric, iar toate lucrările au un regim special”, a spus Sulincean.
A trecut sau nu?
După discuţii, s-a trecut la votul proiectului de hotărâre. Opoziţia s-a abţinut, respectiv 11 consilieri, iar Puterea a votat „pentru”, adică 20 de consilieri. Iustin Cionca a anunţat că proiectul a fost adoptat. Dar, surpriză!, pesediştii sunt convinşi că proiectul nu a fost adoptat, justificând prin faptul că ar fi vorba de patrimoniul judeţului, aşa că ar fi fost nevoie de votul a două treimi dintre consilieri. Convinşi că imobilul Comunităţii Evreilor va ajunge la Complexul Muzeal Arad, reprezentanţii CJA au şi emis un comunicat de presă în care anunţă deschiderea unui muzeu în incinta Singogii. „O colaborare între Consiliul Judeţean, prin Complexul Muzeal, şi Comunitatea Evreilor din Arad este benefică pentru toată lumea, deoarece, pe de o parte, se decongestionează activitatea din cadrul Complexului Muzeal, iar pe de altă parte, clădirea Sinagogii va putea fi conservată, mai bine pusă în valoare şi va reprezenta un plus pentru potenţialul turistic arădean”, a spus Claudia Boghicevici, vicepreşedintele CJA. „Vom amenaja atât o secţie de antropologie culturală, cât şi una de etnografie şi istorie, care să cuprindă toate comunităţile etnice din judeţ. De asemenea, vom crea şi un centru de documentare etnografică”, a anunţat şi Peter Hugel, directorul Complexului Muzeal Arad.
Cum rămâne?
Dacă Prefectura Arad va „muta” sau nu în acest caz, rămâne de văzut. Pentru că Instituţia Prefectului este singura care poate ataca în contencios-administrativ o hotărâre luată de CJA. Până atunci, însă, din punctul de vedere al Consiliului Judeţean, Sinagoga a fost preluată în folosinţă gratuită de către Muzeu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!