ARAD. Modul în care au fost salubrizate cursurile de apă din judeţ a fost verificat, luna trecută, de o comisie mixtă formată din specialişti ai mai multor instituţii. Comisia a fost constituită prin Ordin al Prefectului „privind modul de salubrizare a cursurilor de apă, de realizare şi întreţinere a şanţurilor şi rigolelor în localităţi, pentru asigurarea secţiunii de scurgere a apelor mari”.
Comisia de control a fost alcătuită din reprezentanţi ai S.G.A. Arad, ai S.H. Independent Crişul Alb, ai Comisariatului Judeţean al G.N.M.C.J. Arad şi reprezentanţi ai C.J.S.U. (din cadrul Prefecturii).
Rezultate pozitive
Multe Primării au trecut de verificări cu brio. Cum este și cazul comunei Conop unde au fost verificate văile Conop şi Râul Mureş şi s-a constatat că albiile sunt curate. La fel şi la Bârzava, unde au fost verificate văile Bârzava şi Râul Mureş. În comuna Petriş au fost verificate văile Petriş şi Râul Mureş. Şi aici s-a constatat că malurile şi albiile cursurilor sunt curate.
Alte câteva verificări s-au soldat cu constatarea că văile sunt curate. Este vorba despre văile Troaş, Vineşti şi Râul Mureş, la Săvârşin. La Pâncota a fost verificată Valea Sodom. În comuna Tauţ au fost verificate: Valea Timercea, Valea Cigher, Valea Nadăş şi Valea Minişel. La Gurahonţ au fost verificate Valea Zimbru şi Valea Sighişoara. În comuna Vârfurile a fost verificată Valea de la Lazuri. În Hălmagiu au fost verificate Râul Crişul Alb ambele maluri, Valea Băneşti şi Valea Hălmăgel. La Hălmăgel au fost verificate Valea Luncşoara şi Valea Hălmăgel. În comuna Beliu au fost verificate Valea Botfei, Valea Mideş şi Valea Beliu. În comuna Archiş a fost verificată Valea Groşilor. La Craiva a fost verificată Valea Sartiş. La Sebiş au fost verificate Râul Crişul Alb şi Valea Sebiş. La Dezna au fost verificate Valea Dezna şi Valea Moneasa. La Pecica a fost verificat malul drept al Râului Mureş, punându-se accent pe şantierul podului rutier Pecica Sânpetru German, unde nu s-au depistat acumulări de materiale la pilele podului.
Gunoaie acumulate
S-au descoperit, însă, şi acumulări de deşeuri de tot felul pe cursurile de apă. „În oraşul Lipova au fost verificate văile Şoimoş, Radna şi Râul Mureş ambele maluri. S-a constatat că la una dintre pilele podului pietonal există material lemnos, material care a fost depus odată cu creşterea recentă a nivelului râului din ultima perioadă. În comuna Păuliş au fost verificate valea Cladova şi Râul Mureş mal drept. În localitatea Sâmbăteni au fost constatate grămezi de pământ în amestec cu diferite tipuri de deşeuri, amplasate în lunca Mureşului.
Totodată, conform raportului, în oraşul Ineu au fost verificate mai multe cursuri de apă: Râul Crişul Alb, ambele maluri, canalul Gut, canalul Morilor. S-au descoperit îngrămădiri de materiale la podul rutier din zona Cetăţii Ineu. La Moneasa au fost verificate Valea Moneasa, Valea Izoi şi Valea Meghieş. „Ca urmare a verificărilor efectuate au fost constatate acumulări uşoare de material lemnos pe Valea Moneasa”, se precizează în raport.
Măsuri stricte de remediere
Pentru remedierea problemelor din teren s-a stabilit un plan de măsuri în care sunt implicaţi primarii localităţilor în cauză. Primarul Ineului a primit termen până la 1 iulie să se asigure că „se vor îndepărta plutitorii din zona podului rutier din Ineu şi depozitările de material vegetal din albia Crişului Alb”.
Primarul oraşului Lipova a primit termen data de 30 iunie pentru a se asigura că „se vor îndepărta materialele lemnoase de la pila podului pietonal din Lipova”.
Primarul comunei Păuliş are termen până la 1 iulie să continue acţiunea de salubrizare a zonei Râului Mureş. Totodată, va trebui să se asigure de luarea măsurilor de prevenire, supraveghere, identificare şi sancţionare a persoanelor care abandonează deşeuri în zona Sâmbăteni.
Nu în ultimul rând, primarul comunei Petriş răspunde de îndepărtarea îngrămădirilor de plutitori de la podurile şi podeţele amplasate în lungul cursurilor de apă de pe teritoriul comunei Petriş, în vederea asigurării secţiunii optime de scurgere la debite mari.
CITESTE SI:
Citiți principiile noastre de moderare aici!