Femeile însărcinate şi lăuzele nu vor mai plăti serviciile medicale legate de evoluţia sarcinii. Cel puţin aşa stabileşte Legea nr.138/2012 privind aprobarea OUG nr. 103/2011 pentru reglementarea unor măsuri în domeniul sănătăţii, ce a fost publicată, săptămâna trecută, în Monitorul Oficial. Documentul vine, de asemenea, cu noi precizări privind femeile însărcinate şi lăuzele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim pe ţară. Acestea vor fi scutite de la coplată pentru toate serviciile medicale. Teoretic, aceste măsuri ar trebui să se aplice odată cu publicarea legii în MO, adică începând din 19 iulie.
Practic, însă, nu se întâmplă nimic. „În prezent, această lege nu produce niciun efect pentru că nu este legiferată coplata. Trebuie adoptată o hotărâre de guvern care să stabilească domeniile de asistenţă medicală pentru care se stabileşte coplata, precum şi suma minimă şi maximă care reprezintă această coplată pentru fiecare categorie de serviciu medical şi unitate medicală” – explică dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad.
Însăşi Legea 138/2012 publicată în MO stipulează că o asemenea hotărâre de guvern trebuie adoptată în urma negocierii cu asociaţiile de pacienţi, asociaţiile profesionale, asociaţiile patronale ale furnizorilor de servicii de sănătate şi CNAS.
Uşor derutante aceste prevederi legislative care ar trebui să se aplice, dar nu se pot aplica. O situaţie (minoră, de altfel) care nu face decât să confirme că… haosul există.
Citiți principiile noastre de moderare aici!