La aproape o lună de când medicii de familie arădeni îşi anunţau intenţia de a introduce un sistem de tarifare a consultaţiilor (inclusiv pentru pacienţii asiguraţi), Ministerul Sănătăţii ia atitudine.
Mai exact, stabileşte exact cuantumul taxelor care pot fi percepute la cabinetul de medicină primară. Dacă medicii de familie îşi doreau un tarif de aproximativ 20 de lei/consultaţie, ministerul le-o retează: „în asistenţa medicală primară, nivelul minim al coplăţii pentru consultaţiile acordate de medicul fără grad profesional şi cu grad profesional specialist este 4 lei/consultaţie, iar nivelul maxim al coplăţii pentru consultaţiile acordate de medicul cu grad profesional primar este 5 lei/consultaţie.”
Noile prevederi se regăsesc într-un proiect de hotărâre de guvern privind coplata, proiect care, iată, propune taxe de 4-5 ori mai mici faţă de tarifele pe care şi le-ar fi dorit medicii de familie! Desigur, avantajul este de partea pacienţilor asiguraţi: cuantumul coplăţii propuse de minister este rezonabil în raport cu veniturile oamenilor. Când va trebui să plătim, efectiv, taxa pentru consultaţie? „Sperăm ca această coplată să poată fi introdusă din toamna acestui an”, a spus ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Proiectul de hotărâre de guvern afişat la transparenţă pe site-ul Ministerului Sănătăţii creează cadrul legal pentru perceperea coplăţii în sistemul sanitar. Coplata este reglementată pe domenii de asistenţă medicală, astfel:
*asistenţă medicală primară;
*asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv recuperare, medicină fizică şi balneologie precum şi asistenţa medicală ambulatorie asigurată în baza competenţelor/atestatelor de studii complementare în fitoterapie, homeopatie, planificare familială şi acupunctură;
*asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice;
*asistenţă medicală spitalicească.
Suma minimă de plată pentru o consultaţie este de 4 lei, iar suma maximă poate ajunge la 90 de lei.
Excepţii
Nu toţi cetăţenii vor plăti aceste contribuţii. Există categorii de persoane scutite de la coplată:
*pensionari cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună;
*copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii dacă nu realizează venituri din muncă;
*bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse; femeile însărcinate şi lăuzele pentru serviciile medicale legate de evoluţia sarcinii.
Justificare
Coplata este un moderator în accesarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de bază şi reprezintă contribuţia personală la plata serviciilor medicale. Scopul este de a descuraja cererea nejustificată de servicii medicale și de a avea un control mai strict asupra corectitudinii raportărilor de servicii medicale efectuate de către furnizori.
Ce e gratis si ce se plateste la medicul de familie?
Citiți principiile noastre de moderare aici!