ARAD. Un recensământ care nu a surprins pe nimeni la capitolul credinţă. Aradul este preponderent ortodox, la fel ca întreaga populaţie a ţării. Peste 70 la sută din totalul populaţiei arădene s-a declarat de credinţă ortodoxă. Celelalte 30 de procente au fost împărţite între celelalte culte: romano-catolici, reformaţi, penticostali, greco-catolici, baptişti, adventişti de ziua a şaptea, musulmani, mozaici etc. Peste 400 de arădeni s-au declarat atei, majoritatea din municipiu şi oraşele judeţului. Mediul rural are 56 de atei declaraţi.
Domină romano-catolicii
Singura localitate unde domină populaţia de religie romano-catolică este Dorobanţi, unde din cei 1.635 de locuitori, 1.428 sunt declaraţi romano-catolici, faţă de 136 ortodocşi. Raport explicabil dacă luăm în calcul şi împărţeala populaţiei în funcţie de etnie, 141 români, 1.428 maghiari şi 50 de romi. Şi tot cu o populaţie predominant maghiară, Zerindul numără 110 ortodocşi din cei 115 români declaraţi şi 1.045 de reformaţi. La Iratoşu, tot o localitatea cu un număr aproape egal de maghiari şi români, cu un uşor avans pentru partea maghiară (1.170 maghiari şi 1.145 români), raportul religios păstrează oarecum echitatea: 1.048 ortodocşi şi 1.066 romano-catolici la care se mai adaugă şi 67 de reformaţi. La polul opus sunt câteva localităţi, nouă la număr, printre care amintim Almaş, Archiş, Chisindia, unde numărul romano-catolicilor şi al reformaţilor este sub trei.
Unde sunt musulmanii
Cei 146 de musulmani sunt stabiliţi cea mai mare parte (117 ) în municipiul Arad şi oraşul Chişineu Criş, şi 29 în comunele Petriş, Săvârşin, Vladimirescu, Vinga şi Târnova.
Citiți principiile noastre de moderare aici!