Municipalitatea a dat startul la proiectul de amenajare a unui număr de 25 de treceri la nivel cu liniile de tramvai, o lucrare pe care o vrea realizată dacă se poate în acest an, pe bani europeni. Anul a debutat cu finalizarea licitaţiei pentru „servicii de asistenţă tehnică – dirigenţie de şantier” pentru acest proiect, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. N-a fost, însă, înghesuială la oferta Primăriei Arad expusă la licitaţie. O singură firmă s-a arătat interesată să ofere asistenţă tehnică Municipalităţii pe acest proiect, aşa că valoarea estimată iniţial pentru acest contract (165.801 lei) a scăzut cu doar ceva sub 10.000 lei (155.870 lei). Firma cu care Primăria a semnat contract este din Arad (SC BRING CONSULT SRL).
Licitaţia pentru execuţia efectivă a lucrărilor a fost însă cu bătăi de cap. Contestată de unii dintre participanţi, licitaţia a ajuns pe masa Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care a dat dreptate Primăriei în această chestiune. Pe moment, Municipalitatea aşteaptă să treacă cele zece zile în care firmele care au contestat licitaţia să se hotărască dacă merg mai departe cu plângerile şi la instanţele de judecată, sau abandonează lupta.
Justificarea pentru licitaţia de consultanţă şi cea de lucrări se regăseşte în caietul de sarcini, unde se arată faptul că „transportul rutier şi pietonal în municipiul Arad, în special în zona intersecţiilor, este afectat de diferite incidente/ambuteiaje, atât datorită numărului mare de autovehicule, dar şi datorită insuficientei amenajări a trecerilor la nivel cu liniile de tramvai”.
Tot aici se arată faptul că „în scopul creşterii fluenţei traficului rutier şi pietonal în municipiul Arad şi pentru reducerea numărului de accidente şi ambuteiaje, dar şi pentru scăderea poluării datorate staţionării prelungite a vehiculelor la traversarea intersecţiilor cu liniile de tramvai, au fost studiate intersecţiile de pe principalele fluxuri de trafic în municipiu. Rezultatele studiului de trafic au arătat că principalele artere de circulaţie, dintre care menţionăm drumul de acces către DN7, spre relaţia Deva, drumul de acces spre DN79, spre relaţia Oradea, dar şi drumul de acces spre viitoarea autostradă suportă cele mai mari fluxuri de trafic. În scopul optimizării circulaţiei rutiere, prin prezentul proiect se propune amenajarea trecerilor la nivel cu liniile de tramvai pe cele trei direcţii menţionate”.
Demotarea liniilor
Lucrarea nu va fi una uşoară căci, potrivit celor care au făcut proiectul tehnic, amenajarea carosabilului la trecerile de nivel cu liniile de tramvai nu se poate face fără demontarea şinelor. Ca atare, Primăria a decis să reabiliteze în acelaşi timp liniile de tramvai din intersecţii şi să înlocuiască macazele existente cu altele noi, cu acţionare electrică şi cu încălzire pe timp friguros.
Fiind un proiect finanţat prin fonduri europene, termenele sunt clare: durata aprobată de finanţare pentru proiect este de 18 luni, iar durata de execuţie a lucrărilor contractate este, după licitaţie, de mai puţin de 14 luni (termenul fixat iniţial).
Priorităţi
Reprezentanţii Primăriei susţin că după ce se vor semna toate actele execuţiei acestui proiect, împreună cu Compania de transport public vor trebui să stabilească o prioritate printre intersecţiile de amenajat, ţinând cont de faptul că în Arad se va lucra în paralel şi la cele două pasaje (Grădişte şi Micălaca), în aşa fel încât traficul să nu fie dat peste cap în totalitate. Este posibil, dar nu garantat, ca acest proiect să fie gata în 2012 deşi…
Soluţii pentru treceri
Soluţia adoptată este înlocuirea suprastructurii existente clasice cu suprastructură alcătuită din şine tip RI60N (cu canal) montate pe dale din beton, cu prindere elastică. Şinele vor fi montate într-un canal de beton, umplut ulterior cu răşini speciale (elastice).
Datele proiectului
Principalele treceri peste liniile de tramvai vizate de proiect sunt trecerile de pe Calea Radnei, Titulescu, Pădurii şi Petru Rareş. Finanţarea pentru acest proiect a fost semnată pe 10 noiembrie între Municipalitate şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, valoarea totală a amenajărilor fiind calculată la 19.140.356,09 lei, din care valoarea totală eligibilă la 15.464.853,12 lei. Finanţarea nerambursabilă va fi de maximum 15.155.556,05 lei, echivalentul a 98% din valoarea totală eligibilă a proiectului. Contribuţia Primăriei Arad va fi, în acest caz, la valoarea eligibilă, de 309.297,07 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!