Chiar dacă încă nu au fost mediatizaţi, medicii de la Maternitate şi-au exprimat public opiniile privind mutarea în noul spital TBC. În urmă cu exact o săptămână, s-au reunit într-o şedinţă în care au discutat despre „posibilitatea mutării secţiilor fostei maternităţi în locaţia propusă de dr. Prişcă Sorin, respectiv noul Spital de Pneumoftiziologie (din cartierul Grădişte)”. De menţionat că propunerea dr. Prişcă este susţinută de dr. Bunescu Sorin.
La şedinţă a participat şi un arhitect delegat de Consiliul Judeţean Arad, care – potrivit procesului verbal al şedinţei – „a prezentat necesarul pentru construirea/ funcţionarea conform normativelor în vigoare a unei maternităţi, pe baza modelului agreat anterior, când se punea în discuţie mutarea în locaţia de pe strada Vicenţiu Babeş, necesarul de spaţiu fiind de aproximativ 14.000 de metri pătraţi. A prezentat locaţia din Grădişte (suprafaţa totală de 8.300 mp, din care construiţi aproximativ 4.600 mp) şi şi-a oferit serviciile în vederea discutării posibilităţii de acomodare a secţiilor fostei maternităţi în această locaţie.”
Părerea medicilor din Matern
Dintre opiniile exprimate de medici în cadrul şedinţei, în procesul verbal s-au reţinut următoarele: *Dr. Angelica Filimon (medic şef, Secţia Neonatologie) este pentru mutarea într-o locaţie nouă, dar corespunzătoare; şi-a exprimat părerea în privinţa amplasamentului excentric, care va ridica probleme logistice legate de aprovizionare, radiologie şi consulturi interdisciplinare; *Dr. Gheorghe Furău (medic şef, Secţia Obstetrică-Ginecologie) este de acord cu mutarea dacă aceasta va corespunde pentru o bună desfăşurare a activităţii; şi-a exprimat dezacordul faţă de însuşirea unui spaţiu care iniţial avea prevăzută o altă destinaţie; *Dr. Daniela Brânzan (Secţia Obstetrică-Ginecologie) este pro mutare în „casă nouă”, crede că spaţiul poate fi compartimentat adecvat; e de părere că în actuala locaţie „suntem bântuiţi de toate spiritele”; *Dr. Aurora Popescu (Secţia Obstetrică-Ginecologie) este pro-mutare cu compromisuri pentru funcţionare („totul e posibil dacă se vrea”); *Dr. Sorin Prişcă (Secţia Obstetrică-Ginecologie) a reiterat riscul seismic şi neîndeplinirea cerinţelor ISU pentru locaţia actuală; consideră locaţia Grădişte ca fiind una adecvată; a întrebat şi i s-a confirmat că pentru construcţia unui spital nou este necesar un minim de câţiva ani; a ridicat problema suspendării activităţii în locaţia curentă; *Dr. Sorin Bunescu (Secţia Obstetrică-Ginecologie) a utilizat exemplul Clinicii private Genesys pentru obţinerea acreditării („dacă acolo se poate, se poate şi aici”), a concluzionat că se poate efectua mutarea în acea locaţie într-un timp scurt; a sugerat achiziţionarea de către autorităţi a unui spaţiu suplimentar în vecinătatea locaţiei Grădişte; *Dr. Voicu Daşcău (Secţia Obstetrică-Ginecologie) nu consideră că o clădire cu altă destinaţie iniţială (staţionar cronici) poate fi transformată pentru a deservi o secţie cu specific chirurgical şi de urgenţă; şi-a exprimat dubiul privind efectuarea consulturilor interdisciplinare şi respectarea circuitelor de funcţionare; este de părere că vor exista deficienţe privind prelucrarea analizelor de laborator trimise către sediul central; *Dr. Claudia Terfăloagă (Secţia Obstetrică-Ginecologie) nu a înţeles şi şi-a exprimat temerea privind avizarea de către DSP a unui spaţiu cu mult mai mic decât precedentul; a fost pentru mutare dacă se respectă normativele; *Dr. Adrian Popa şi dr. Cristian Furău (Secţia Obstetrică-Ginecologie) au fost de acord, dacă spaţiul şi circuitele vor corespunde.
Arhitectul CJ: „noua locaţie, o garsonieră”
Potrivit procesului verbal al şedinţei cu medicii de la Matern, arh. Dana Popescu, arhitect delegat de Consiliul Judeţean, „şi-a exprimat punctul de vedere cum că la acest moment locaţia curentă mai poate deservi Maternitatea cu efectuarea unor lucrări de consolidare/ reducere a riscului de accident, iar ca răspuns la mutarea în «casă nouă» a considerat mai oportună compararea noii locaţii cu o garsonieră.”
Condiţii inacceptabile în actualul spital TBC!
În tot scenariul mutării Maternităţii în noul spital TBC, nu s-a vorbit aproape deloc despre actualul spital TBC. Adică despre secţiile de Pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Acestea îşi desfăşoară activitatea pe strada Mihai Eminescu nr.46, într-o clădire improprie, retrocedată, pentru care se plăteşte lunar chirie în valoare de 12.800 de lei către Arhiepiscopia Ortodoxă a Aradului.
„Clădirea în care funcţionează secţiile de pneumoftiziologie este o clădire care din punct de vedere al condiţiilor nu mai îndeplineşte de mult facilitatea de a putea oferi condiţii atât legale, cât şi civilizate pentru ceea ce înseamnă funcţionarea unui spital după normele europene. Spaţiul actual este depăşit atât din punct de vedere moral, cât şi funcţional. Este o clădire veche, fără ascensoare, unde pacienţii în insuficienţă respiratorie trebuie transportaţi cu ajutorul tărgilor şi al infirmierelor până la etajul doi al clădirii. Saloanele nu corespund actualelor norme europene, astfel încât există în vechea clădire saloane cu 10 paturi, iar un salon mare are peste 15 paturi. Este inacceptabil în 2015 să mai funcţioneze un spital în astfel de condiţii! De asemenea, în condiţii de intemperii (ploaie), apa se infiltrează prin acoperiş şi plouă în saloane la etajul II, tavanele fiind infiltrate cu apă. (…) Intrarea în curtea spitalului este improprie, uneori şi pentru ambulanţe” – se arată într-un memoriu al cadrelor medicale de la TBC.
Citiți principiile noastre de moderare aici!