Arad. În ianuarie 2012 Direcţia Venituri din cadrul Primăriei Arad se muta de pe Bulevardul Revoluţiei, de lângă teatru, în casă nouă şi abandona clădirea considerată de mai toţi improprie pentru desfăşurarea activităţilor. Direcţia se muta atunci pe strada Mucius Scaevola nr.11 (fostul sediu al Recons) din zona Piaţa Romană, acolo unde urmau să se deplaseze arădenii pentru a-şi plăti taxele şi impozitele locale. Noul spaţiu era considerat atunci ca fiind potrivit pentru serviciile cu publicul şi pentru celelalte activităţi ale Direcţiei, având parte şi de zeci de locuri de parcare în curtea interioară.
ostul sediu s-a golit tot atunci, în ianuarie 2012, şi cam aşa a rămas luni bune. Clădirea va fi trezită, însă, din nou, la viaţă. În viitorul apropiat, se pare. E totuşi o clădire situată pe Bulevardul Revoluţiei, în centrul orașului, un spațiu generos care, amenajat, ar putea deveni o uluitoare clădire de patrimoniu. Și poate așa va fi, în viitor, atunci când se vor găsi cu adevărat sumele necesare amenajării. Până atunci însă, potrivit informațiilor pe care le deținem, s-au făcut câteva retușuri și câteva lucrări pentru a cosmetiza spațiile interioare. Un prim semnal că imobilul nu va rămâne abandonat.
Să vină cultura
Și tot potrivit informațiilor noastre, aici se vor muta cei care vor conduce destinele culturii arădene din municipiu. Viitorul Centrul Cultural Municipal, care încă nu a luat ființă, dar care va ajunge pe masa aleșilor până la finele lunii, se spune, va avea sediu aici, în fosta clădire a Direcției Venituri a Primăriei Arad. Și tot aici, pentru a putea munci cu adevărat împreună, va fi mutat și sediul Asociației „Arad-Capitală Culturală Europeană 2012”, organism care primise, nu de mult, un sediu: biroul fostului europarlamentar Iosif Matula. Centrul va număra în jur de 25 de angajaţi, Asociaţia va avea undeva la şase, şapte, dar în asociaţie sunt mai multe instituţii, aşa că numărul celor care ar putea, cel puţin în teorie, să treacă pragul sediului ar trebui să depăşească cu mult numărul 10.
E loc suficient şi pentru alte instituţii şi organisme de cultură în acest imobil de patrimoniu, în caz că acestea vor fi create. Şi ar mai fi loc chiar şi pentru Centrul Cultural Judeţean, care numără puţini angajaţi. Mai rămâne doar ca autorităţile să se înţeleagă şi să conlucreze, dacă tot sunt împreună. Poate atunci… va merge treaba la cultură.
Dar, până atunci, uşa zăvorâtă a fostei Direcţii Fiscale va trebui deschisă.
Şi Poliţia Locală
Că e loc suficient pentru multe organisme cu ţinte culturale sau cu alte ţinte o arată şi faptul că o altă instituţie a primit spaţiu aici. Este vorba de Poliţia Locală care, în urmă cu vreo două luni, a primit în urma votului aleşilor locali municipali spaţiu pentru amenajarea dispeceratului.
Celelalte clădiri abandonate
Jurnal arădean şi www.aradon.ro îşi propun să prezinte cazurile clădirilor abandonate în municipiu, indiferent dacă acestea au fost părăsite de instituţiile statului sau de privați. Propunerea noastră este o scurtă poveste despre trecutul acestor clădiri și cum arată viitorul lor sau de cine depinde acesta. Dacă aveți cunoștințe despre imobilele abandonate ale Aradului și viitorul lor, dacă sunteți curioși să aflați care va fi soarta clădirilor abandonate din oraș, scrieți-ne pe adresa redactia.jurnalaradean@russmedia.ro sau aradon@russmedia.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!