Un dosar de corupţie care a fost început în Ungaria, de anchetatorii de acolo, s-a răsfrânt şi asupra poliţiştilor de frontieră din România, mai precis asupra a cinci frontierişti de la punctul de trecere a frontierei Vărşand. Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, în colaborare cu Direcţia Generală Anticorupţie Arad, au instrumentat un dosar în care au fost vizaţi cinci poliţişti de frontieră suspectaţi că au încasat mii de euro de la şoferii de camioane. Într-un final, anchetatorii au finalizat dosarul, au întocmit rechizitoriul şi i-au trimis pe cei cinci în judecată, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Arad. Dar să vedem care a fost filmul acestui dosar. În primăvara acestui an, anchetatorii din Ungaria au demarat cercetările într-un dosar penal care viza comiterea unor infracţiuni de corupţie de către frontieriştii maghiari care lucrează la punctul de trecere a frontierei Vărşand-Gyula. Numai că, pe parcursul ceretărilor, vecinii au descoperit că şi poliţiştii noştri au diferite îndeletniciri legate de şpagă.
Aşa că au sesizat anchetatorii de la noi din ţară, făcând un transfer de proceduri. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au făcut cercetări şi au descoperit că, într-adevăr, se practică şpaga la vamă. Cinci frontierişti “au căzut” în acest dosar, toţi fiind acuzaţi că cereau bani şoferilor de camioane care tranzitau punctul de trecere a frontierei din Vărşand pe sensul de ieşire din ţară. Potrivit informaţiilor pe care le-am primit de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, contra unor sume de bani, frontieriştii îşi efectuau mai repede, sau chiar şi superficial, controalele.
“Poliţiştii de frontieră verifică, în primă fază, remorcile camioanelor care ies din ţară, uneori şi marfa transportată. Ulterior, sunt verificate documentele autovehiculului, documentele de însoţire a mărfii, documentele şoferilor. Poliţiştii de frontieră solicitau între 1 şi 5 euro de la fiecare şofer pentru a-şi desfăşura mai repede activităţile de control”, ne-au transmis reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad. Aceştia au mai spus că, deşi suma pare mică, trebuie menţionat faptul că sute de camioane tranzitează zilnic punctul de frontieră de la Vărşand. Aşa că cei 5 euro se puteau tranforma, zilnic, în mii de euro.
Iar mica şpagă primită de frontierişti nu era dată din proprie iniţiativă de către camionagii. Poliţiştii care efectuau controalele îi întrebau pe şoferi: “Dai şi tu de o cafea?”. În acest fel, şoferii ştiau că, dacă dau mită o sumă mică de bani, pot trece mai uşor de controale. Şi, dacă tot le-am explicat modul de operare, să le spunem şi numele poliţiştilor de frontieră care “au căzut” în plasa procurorilor şi a celor de la DGA: Covaciu Mircea Ioan, Ciorogariu Ioan Lucian, Bărbuşiu Dumitru, Bodârlău Călin Liviu şi Morodan Flaviu. Dosarul în care aceştia sunt judecaţi pentru luare de mită a fost înregistrat la Tribunalul Arad, iar acum se află în faza de cameră preliminară, judecătorii urmând să stabilească dacă rechizitoriul a fost întocmit legal şi dacă cei cinci vor ajunge să fie judecaţi pe fond.
Încă aşteptăm
După cum era şi normal, am contactat reprezentanţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, de care aparţin şi frontieriştii din Arad, pentru a afla ce măsuri au fost luate împotriva celor cinci inculpaţi. Chiar dacă le-am solicitat informaţiile încă de la prânz, până la închiderea ediţiei şefii din Bihor nu au reuşit să ne spună dacă frontieriştii de la Vărşand au fost sau nu pedepsiţi până acum. Teoretic, cei cinci pot fi puşi la dispoziţia inspectoratului. Adică, nu sunt concediaţi până la o sentinţă definitivă, dar nici nu mai sunt lăsaţi să lucreze pe teren. Din păcate, nu am reuşit să aflăm care este soarta celor cinci de la Vărşand. Poliţia de Frontieră ar trebui să se dezică de astfel de cazuri, nu să încerce să le acopere. Totuşi, în momentul în care vom primi un punct de vedere din partea Poliţiei de Frontieră, îl vom publica.
Şi în Ungaria
Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, şi procurorii maghiari şi-au finalizat dosarul de cercetare penală, mai mulţi poliţişti de frontieră din Ungaria fiind trimişi în judecată pentru aceeaşi infracţiune pentru care sunt judecaţi şi românii, respectiv luare de mită.
Citiți principiile noastre de moderare aici!