Suntem pe punctul de a rata cu totul proiectul care se referă la modernizarea şi dotarea Ambulatoriului Spitalului Judeţean Arad. Un lucru este cert: am pierdut deja aproximativ cinci milioane de euro, bani europeni, destinaţi achiziţiei de aparatură medicală nouă. Şi asta nu e cea mai mare problemă. Problema cea mai mare este că, aproape sigur, vom fi obligaţi să dăm înapoi şi aproape şase milioane de lei, un milion şi jumătate de euro, pe care i-am cheltuit deja.
Povestea zbuciumată a ambulatoriului începe în primăvara lui 2015, când Consiliul Judeţean Arad a anunţat că am câştigat un proiect de aproape şapte milioane de euro, bani destinaţi modernizării, extinderii şi dotării ambulatoriului Spitalului Judeţean. A fost lansată licitaţie pentru lucrările de construcţii, adjudecată imediat, după care lucrările au demarat. La începutul lunii decembrie lucrările au fost recepţionate cu mare fast, dar nimeni nu a deschis subiectul aparaturii. Acest subiect a fost, însă, deschis şi dezbătut de noi, Jurnal arădean.
Am scris deja că banii pentru aparatura medicală nu vor mai veni de la Uniunea Europeană. Am scris şi faptul că, pentru a încheia proiectul, aveam nevoie de un credit guvernamental. Însă Guvernul nu a acordat aceste credite. Aşa că, acum, suntem pe muchie de cuţit. Suntem foarte aproape de momentul în care vom fi obligaţi să dăm înapoi Uniunii Europene banii pe care i-am cheltuit deja pe modernizarea ambulatoriului. Şi asta pentru că nu vom reuşi să încheiem proiectul, asta este sigur.
Nu avem bani
Pentru dotarea cu aparatură a ambulatoriului ar fi nevoie de vreo 22 de milioane de lei. Adrian Ţolea, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, a anunţat că nu ne permitem să alocăm aceşti bani din bugetul propriu. Dar nu putem nici să luăm un împrumut. Aşa că, pentru moment, s-a renunţat la ideea de a dota ambulatoriul cel nou cu aparatură. Doar că asta înseamnă că nu vom finaliza proiectul! Iar, dacă nu finalizăm proiectul, Uniunea Europeană vrea să primească înapoi cei aproape şase milioane de lei pe care i-am primit şi cheltuit deja. Concluzia? Mai uşor găsim şase milioane de lei decât 22 de milioane.
Ambulatoriu extins?
Totuşi, Consiliul Judeţean nu a renunţat la ideea de a dota ambulatoriul. Aşa că, pe noul exerciţiu financiar european stabilit pentru perioada 2014-2020 vom depune un nou proiect. Însă, pentru ca proiectul să fie eligibil, trebuie să cuprindă şi o parte de construcţii, nu doar dotare cu aparatură. „Ne-am gândit şi la acest aspect şi am hotărât să extindem ambulatoriul, oricum avem nevoie de spaţiu pentru cabinete”, a anunţat Gabriela Chiricheu, directorul Direcţiei Programe de Dezvoltare din cadrul CJA. Aşadar, sperăm la mai bine. Dar, pentru moment, trăim doar cu speranţa.
O mică şansă
Cei de la Consiliul Judeţean au anunţat că am avea o variantă prin care am putea rămâne cu banii. Însă stăm la mâna Ministerului Administraţiei şi Dezvoltării Regionale, care ar putea modifica şi completa ghidul de finanţare şi ar putea cere îngăduinţă de la Uniunea Europeană. Dar, cum am spus deja, şansele sunt mici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!