Arad. Scandalul de pe Mureșel este departe de a fi finalizat. Compania de Apă și-a asumat vina de a fi deversat în apele canalului apa uzată (menajeră) din cartierul Micălaca. Cu acordul mai mult sau mai puțin al celor de la ANIF. Mai exact, reprezentanții companiei susțin că, din cauza unei avarii a conductei de refulare a stației de pompare nr.2, situată exact sub linia de tramvai din zona 300, au fost obligați să dirijeze apele uzate în conductele de preluare a apelor pluviale și apoi în Mureșel. Dacă nu ar fi fost luată această decizie, spun cei de la Companie, ar fi existat riscul de inundare cu ape uzate a tuturor blocurilor din zona Micălaca sau mai exista varianta deversării apei uzate în râul Mureș, ceea ce ar fi avut un impact asupra mediului mult mai mare. Așa a fost poluat doar Mureșelul.
Rezultatele analizelor nu au fost finalizate încă pentru a se putea estima impactul asupra mediului, mai ales că, din informațiile noastre, situația va mai dura câteva luni. Cel puțin până în luna iunie, se pare, în mod sistematic apele din canalizarea menajeră vor ajunge în Mureșel.
Probleme de comunicare
Cei care au în administrare canalul, adică ANIF, prin directorul Mircea Purcaru, susțin că nu au fost informați de intenția Companiei de Apă de a deversa în canal. Există însă un document, emis miercuri (ziua în care a fost descoperită poluarea) prin care cei de la Compania de Apă solicită permisiunea din partea ANIF pentru deversarea de ape menajere, precum și o altă adresă dinspre ANIF către Compania de Apă prin care se comunica faptul că permite pomparea apei cu staţia de pompare Mureșel, cu condiția achitării tarifului de livrare. Adică se permite curățarea canalului prin pomparea de apă din Mureș. A fost un schimb rapid de adrese, toate cu data de 25 martie. Dar avaria a fost semnalată cu câteva zile în urmă, iar deversarea a început înaintea datei de 25 martie, fără ca cei de la ANIF să fie informați, susține Purcaru, care a declarat: „Eu am aflat abia în data de 25 martie despre ceea ce se întâmplă, Nu am știut înainte nimic”.
Ce va urma
Potrivit directorului ANIF, luni este programată o întâlnire cu directorul Companiei de Apă, Gheorghe Bănățean, pentru stabilirea măsurilor care trebuie luate în condițiile în care situația va persista. Pe lângă riscul unei poluări repetate, mai este și cel al colmatării canalului pe cei 3,5 kilometri intubați. Din cauza deversării apei menajere există riscul să de producă un dop care să blocheze trecerea apei prin canalul intubat. Și atunci soluția comodă și ieftină pentru Compania de Apă nu va fi deloc bună pentru arădeni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!