ARAD. Evaziunea fiscală i-a adus în faţa legii pe şase administratori de firme din Arad. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Timişoara (DNA) au finalizat rechizitoriul unui dosar de evaziune în care prejudiciul se ridică la aproape 10 milioane de lei, dosarul ajungând acum pe mâinile judecătorilor Tribunalului Arad. În rechizitoriu se arată faptul că Viorel Cuc, Luigi-Viorel Cuc, administratori ai S.C. Agroar Market S.R.L., Viorel Bîcă, Vasile Dobre, Rodica Maria Vernicu şi Iancu Boroş, toţi administratori de firme, au efectuat sute de acte de evaziune fiscală şi de fals în înscrisuri. Numai primii doi, respectiv Viorel Cuc şi Luigi-Viorel Cuc, sunat acuzaţi de evaziune fiscală în formă continuată, fiind identificate nu mai puţin de 694 de acte materiale care indică vinovăţia lor. Viorel Bîcă este acuzat că a fost complice la 324 de acte materiale de evaziune fiscală şi tot atâtea falsuri sub semnătură privată. Vasile Dobra ar fi vinovat, potrivit procurorilor, de 28 de acte materiale privind complicitatea la evaziune fiscală şi tot atâtea falsuri în înscrisuri sub semnătură privată, Rodica Maria Vernicu ar fi participat la 57 de acte materiale de complicitate la evaziune fiscală şi tot atâtea falsuri în înscrisuri sub semnătură privată, iar Iancu Boroş a participat la 11 acte materiale de complicitate la evaziune fiscală şi 11 acte materiale referitoare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cum s-a ajuns la atâtea sute de acte de evaziune? Potrivit procurorilor, foarte simplu.
„În perioada 1 august 2006 – 8 mai 2009, inculpații Cuc Viorel și Cuc Luigi –Viorel, cu intenţie, au înregistrat în evidenţa contabilă a S.C. Agroar Market S.R.L., societate pe care o administrau, un număr de 694 facturi fictive de achiziţie cereale, provenind de la furnizori nereali, printre care se numără și ceilalți inculpați”, spun anchetatorii. Concret, cei doi administratori ai Agroar Market au achiziţionat pentru societate cereale livrate de furnizori maghiari, pe care le achitau la livrare cu banii jos. Însă administratorii s-au gândit la o modalitate mai uşoară de câştiguri importante. Aşa că au luat legătura cu ceilalţi administratori menţionaţi mai sus şi au întocmit sute de facturi fictive de achiziţie a cerealelor. „Cu scopul de a da o aparenţă de legalitate operaţiunilor comerciale efectuate şi a putea deduce ilegal TVA aferentă facturilor întocmite, au înregistrat fictiv în contabilitate, pe baza unor documente false, marfa achiziţionată ca provenind de la furnizori interni, firme controlate în fapt tot de ei şi folosite doar scriptic ca intermediare, acestea având rolul doar de furnizori de facturi fictive”, spun procurorii DNA.
Prejudiciu foarte mare
Anchetatorii au calculat prejudiciul adus statului, iar sumele la care s-a ajuns sunt foarte mari. Procurorii arată faptul că, din deducerea ilegală de TVA, a fost creat un prejudiciu de 5.417.229 de lei, iar din sustragerea de la plata impozitului pe profit a fost cauzat un prejudiciu de 4.561.879 de lei, ajungându-se astfel la un prejudiciu total de 9.979.108 lei.
La judecată
Dosarul întocmit de procurorii DNA a fost trimis Tribunalului Arad, instanţă care va judeca această cauză. Dacă vor fi vinovaţi, cei şase administratori riscă o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare, ţinând cont de faptul că evaziunea fiscală şi falsurile sub semnătură privată au fost în formă continuată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!