La mai bine de patru luni de zile de când, potrivit procurorilor, a fost prins în flagrant în timp ce primea 500 de euro cu titlu de mită, doctorul Celus Ciobanu a fost trimis în judecată. Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Arad a decis că se „constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 619/P/2015 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad privind pe inculpatul Ciobanu Celus, trimis în judecată în stare de libertate. Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală”. Infracţiunea pentru care va fi judecat Celus Ciobanu este luarea de mită. Imediat după decizia judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul, avocatul doctorului a contestat decizia la Curtea de Apel Timişoara. Magistraţii de aici au decis că se „respinge ca nefondată contestaţia formulată de inculpatul C.C. împotriva încheierii penale din data de 26.10.2015 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Arad”. Drept urmare, procesul va intra la judecata pe fond la instanţa din oraşul nostru.
I s-a acceptat contestaţia
Deşi Curtea de Apel Timişoara a decis că procesul poate să înceapă, judecătorii de aici au disjuns, însă, o parte a dosarului. Se pare că magistraţii nu sunt foarte convinşi de administrarea probelor de către organul de urmărire penală. Aşa că a fost întocmit un nou dosar în cadrul căruia se va judeca legalitatea sesizării instanţei şi administrării probelor de organele de urmărire penală, cu termen de judecată la data de 23 noiembrie 2015.
Nu este prima dată când urmărirea penală este pusă sub semnul întrebării. În luna august judecătorii Tribunalului Arad au anunţat că se „constată neregularitatea rechizitoriului emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad în sensul că acesta cuprinde menţiunea <verificat legalitatea în temeiul dispoziţiilor art. 328 alin.1 Cod procedură penală>, dar nu rezultă că actul de sesizare a fost verificat sub aspectul temeiniciei. Dispune comunicarea prezentei încheieri Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, în vederea remedierii neregularităţilor constatate în actul de sesizare, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”. Deci, la acea dată, judecătorii constatau că rechizitoriul nu este întocmit legal şi le cereau procurorilor să se hotărască dacă îl mai trimit sau nu în judecată pe doctorul Ciobanu. Acum o a doua instanţă, Curtea de Apel Timişoara, confirmă faptul că există neclarităţi legate de urmărirea penală şi de administrarea probelor, deschizând un dosar în acest sens.
Tot sub control
Tribunalul Arad a mai decis că Celus Ciobanu va rămâne în continuare sub control judiciar. În decizia instanţei se arată faptul că „menţine măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Ciobanu Celus, prin încheierea nr. 45 din 17 iunie 2015 dată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Arad, pe o perioadă de 60 zile, începând din 30 octombrie 2015 până la 28 decembrie 2015 inclusiv”.
500 de euro
La mijlocul lunii iunie a acestui an doctorul Celus Ciobanu a fost reţinut de anchetatori, fiind acuzat că a cerut 500 de euro mită pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu. Doi denunţători au anunţat că le-a fost cerută această sumă, în schimbul ei medicul urmând să interneze un pacient şi să îl opereze. La acea vreme, Ciobanu a fost reţinut pentru 24 de ore, după care a fost prezentat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii au decis că medicul va fi cercetat sub control judiciar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!