Scandalul iscat în jurul achiziţiei de aparatură medicală, scandal în urma căruia preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, a fost trimis în judecată, face încă valuri. Şi face valuri tot mai mari. Pentru că firma Medicare Technics, acuzată că a dat bani lui Ioţcu pentru ca acesta să intervină în întocmirea caietului de sarcini, s-a dus să se plângă Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP). Motivul? Deşi a venit cu cea mai bună ofertă financiară, firma respectivă nu a fost declarată câştigătoare, pentru că licitaţia a fost anulată. Decizia a aparţinut comisiei de licitaţii din cadrul Consiliului Judeţean Arad (CJA). Iar cei de la Agenţia pentru achiziţii au aplecat urechea la „scâncetul” firmei care a dat şpagă şi a decis să amendeze Consiliul Judeţean cu o sumă deloc mică: 80.000 de lei.
„Din documentele puse la dispoziţie echipei de control nu reiese în mod evident că autoritatea contractantă (n.r. CJA) se afla în imposibilitatea încheierii contractului, respectiv nu reiese faptul că autoritatea contractantă nu mai beneficia de finanţare pentru procedura de atribuire menţionată, iar în acest caz, prin anularea procedurii de atribuire, autoritatea contractantă a încălcat prevederile OUG 34/2006”, se arată în procesul verbal încheiat de ANAP, proces verbal care a fost însoţit de o amendă de 80.000 de lei.
Dar să renunţăm la limbajul de lemn şi să vorbim la concret despre ce este vorba. Practic, după ce Ioţcu a fost reţinut şi arestat, fiind acuzat de trafic de influenţă în legătură cu societatea Medicare Technics, comisia din cadrul CJA a decis să anuleze licitaţia care, teoretic, era câştigată tocmai de… Medicare Technics. Mai mult, administratorul firmei respective a recunoscut că a plătit bani pentru a beneficia de un caiet de sarcini preferenţial. Totuşi, firma respectivă s-a plâns că CJA nu mai vrea să îi dea bani. Dar reprezentanţii Judeţului vin cu afirmaţii clare prin care dezmint atât ce au spus cei de la Medicare, cât şi cei de la ANAP. „Articolul 14 alin (14) din Contractul de finanţare nr. 4.602/31.07.2014 încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Agenţia pentru Dezvoltare Vest şi UAT Judeţul Arad prevede: <OI/AM POR va suspenda plata/rambursarea tuturor sumelor solicitate de beneficiar aferente contractului economic, pentru care există sesizări către DLAF, DNA sau ANI. Măsura de suspendare a plăţilor/rambursărilor urmează a fi aplicată până la pronunţarea acestor instituţii sau până la pronunţarea deciziei definitive a instanţei privind caracterul penal sau nepenal al faptei>. Or, unul dintre ofertanţi este tocmai firma implicată în cazul de corupţie care îl vizează pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Arad. De altfel, Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara a ridicat o serie de documente aferente procedurii de achiziţie mai sus menţionată în vederea soluţionării dosarului penal nr. 79/P/2015, existând suspiciunea că înţelegerea viza şi aceste achiziţii”, spun cei de la CJA. Aşadar, cei de la Judeţ au respectat termenii contractului încheiat cu Ministerul Dezvoltării, termeni care spun că plata proiectului este suspendată dacă există o plângere la DNA. Şi chiar exista o astfel de plângere. Totuşi, cei de la agenţia pentru achiziţii publice nu au ţinut cont de această prevedere a contractului şi au decis că CJA a anulat abuziv licitaţia.
Va fi contestată
Amenda de 80.000 de lei primită de Consiliul Judeţean a fost plătită deja. „Consiliul Judeţean a primit amenda minimă prevăzută de lege, în cazul anulării contractului de achiziţii pentru dotarea cu aparatură medicală a Ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, adică 80.000 de lei, de la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice. Şi, deoarece amenda s-a plătit în mai puţin de 48 de ore, aceasta a fost înjumătăţită, adică 40.000 de lei. De asemenea, Consiliul Judeţean Arad va contesta în instanţă decizia Autorităţii Naţionale de Achiziţii Publice”, au anunţat cei de la Judeţ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!