ARAD. 8.500 de doze de vaccin antigripal au ajuns la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) din Arad. Cea mai mare parte a acestora – 7.064 – au fost deja distribuite medicilor de familie din întreg judeţul, dar şi unităţilor sanitare cu paturi (pentru vaccinarea personalului). 1.436 de doze se află încă în depozitul DSP şi aşteaptă să fie ridicate.
Între cei care au prioritate la vaccinarea antigripală se numără: persoanele cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, cei cu diabet zaharat, astm bronşic şi cei infectaţi cu virusul HIV. De asemenea, au prioritate gravidele, dar şi vârstnicii peste 65 de ani. O altă categorie de beneficiari cu prioritate este formată din medicii, cadrele sanitare medii şi personalul auxiliar din spitale şi ambulatorii, care vin în contact cu pacienţii. Nu în ultimul rând, au prioritate adulţii şi copiii rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială şi persoanele care acordă asistenţă medicală şi îngrijire la domiciliu persoanelor cu risc înalt de îmbolnăvire.
Situaţia îmbolnăvirilor
Conform raportărilor medicilor, centralizate la nivelul DSP Arad, săptămâna trecută au fost administrate deja 632 de doze de vaccin antigripal. În ceea ce priveşte situaţia îmbolnăvirilor (viroze şi pneumonii) la nivelul judeţului Arad, „ne încadrăm în media pe ţară pentru această perioadă” – spune dr. Laura Nicolescu, director al DSP Arad. În cifre exacte, informaţia se traduce astfel:
În ultima săptămână, în judeţul Arad s-au înregistrat 1.157 de infecţii respiratorii acute, în scădere uşoară faţă de săptămâna precedentă. Cele mai multe cazuri (399) au fost identificate la copiii de 5-14 ani. Doar 46 de bolnavi au necesitat internarea în spital, jumătate dintre internaţi fiind copii în vârstă de până la un an. Alţi 13 din aceeaşi categorie de vârstă au fost internaţi după ce au fost diagnosticaţi cu pneumonie. În ultima săptămână, în judeţul Arad s-au înregistrat 254 de cazuri de pneumonie, cu 100 mai puţine decât în săptămâna precedentă. Cei mai mulţi dintre suferinzi au vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani, dar e vorba de forme uşoare de boală, doar într-un singur caz impunându-se internarea.
Opţiunea contra-cost
Arădenii care ţin neapărat să se vaccineze împotriva gripei, dar care nu se numără printre beneficiarii campaniei gratuite de vaccinare, găsesc „soluţia” la farmacie. Un vaccin antigripal poate fi achiziţionat contra sumei de 40-50 de lei. Apoi mai trebuie plătită şi manopera celui care îl administrează…
Citiți principiile noastre de moderare aici!