Fie că a fost vorba despre un viitor şcolar alături de mama sa, cumpărând rechizite pentru un nou început de drum, fie că a fost vorba despre un adolescent rătăcit printre romanele de aventură, fie de vreun dascăl cu aplecare spre documentare, cu toţii au găsit în librăria din centrul oraşului un loc de suflet.
Cu toate acestea, noul mileniu, noul tip de comerţ şi o altă abordare ce a transformat librăriile în locaţii cultural-spirituale, a dus la falimentul librăriei Ioan Slavici.
Decizia declanşării procedurii de faliment a fost luată de acţionariatul Pro Libris SA – societatea care deţine librăria Ioan Slavici, şi a fost înregistrată la Tribunalul Arad. Această etapă a venit oarecum ca o confirmare a problemelor avute de librărie în ultimii ani, bilanţurile fiscale arătând că, din anul 2008, librăria nu a mai reuşit să marcheze profit, activitatea desfăşurată fiind doar pe pierdere.
Zeci de angajaţi, profit de sute de mii de lei şi o activitate desfăşurată în sprijinul culturalizării arădenilor, în favoarea artelor şi a frumosului. Aşa s-ar putea rezuma activitatea de zeci de ani a librăriei din centrul oraşului, o librărie care a fost pentru mulţi arădeni un reper în ceea ce priveşte dezvoltarea pe plan cultural şi intelectual. Acum, când acţionarii au deschis procedura falimentului la Tribunalul Arad, librăria se vede la un pas de a intra în istorie, de a părăsi scena cărţilor şi apariţiilor editoriale şi de a se retrage într-un con de umbră.
Analiza financiară
Pentru societatea Pro Libris activităţile de comercializare a papetăriei şi cărţilor au mers cum nu se poate mai bine până în anul 2007, inclusiv. Din 2008, însă, societatea nu a mai reuşit să treacă pe profit, prin bilanţurile fiscale anuale confirmându-se pierderi tot mai mari, care au ajuns în 2010 la peste 177 mii lei. Declinul s-a resimțit și pe piața forței de muncă. Dacă în perioada de creștere economică, societatea oferea o slujbă pentru 32 de persoane, în ultimul bilanț contabil evidenţiat – 2010 – numărul mediu al angajaţilor a fost de doar 6.
Pe piaţa bursieră
Societatea arădeană şi-a încercat norocul şi pe piaţa bursieră. Pe 24 decembrie 1996 s-a dat startul la tranzacţionarea acţiunilor Pro Libris SA, preţul unei acţiuni fiind de 0,60 lei. Din păcate, doar o singură tranzacţie a fost efectuată, potrivit raportului Bursei de Valori Bucureşti, iar pe 08 mai 2002, acţionarii au decis să delisteze societatea.
Cu toate că a trecut prin momente de ascensiune economică, dar şi de declin, librăria de pe Bulevardul Revoluţiei va rămâne în continuare un punct de reper important pentru o mare parte dintre arădeni.
Termen în proces
Procesul falimentului a fost deschis pe 4 februarie la Tribunalul Arad. Primul termen a fost stabilit pentru 11 februarie, urmând ca din acel moment să fie desemnat un administrator special al societăţii şi să se întocmească o listă cu toţi creditorii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!