Inaugurarea oficială a vut loc pe pista aeroportului arădean în prezența ministrul Internelor, Traian Igaş, a ministrului Sănătăţii, Ritli Ladislau și a secretarului de stat, medicul Raed Arafat cât și a oficlialităților locale. După multe promisiuni și o lungă aștepatare mult dorita baza aeriană devine operabilă.
Arădenii intră în tură
Primul echipaj de gardă va fi asigurat de arădeni. Monica Puticiu, medic șef al UPU Arad va intra în tură duminică dimineață „puțin emoționată” după cum a declarat la inaugurarea de sâmbătă. Singura problemă ar putea fi vremea care poate impiedica decolarea elicopterului. Intervențiile vor fi făcute doar pe timpul zilei, noaptea, dacă va fi cazul, vor fi efectuate doar transferurile de pacienți între spitale.Potrivit declarațiilor oficialităților timpul de intervenţie se va reduce la o treime, respectiv de la 60-90 de minute la 20-30 de minute. „Se eficientizează timpul de intervenţie, mai ales în zonele greu accesibile şi se degrevează şi punctul de operare de la Târgul Mureş. Elicopterul va interveni atât în caz de accidente sau alt tip de evenimente, mai ales în zonele greu accesibile dar va asigura și transferul pacienţilor grav bolnavi între unităţile spitaliceşti ” a precizat Raed Arafat. În acest sens, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad urmează să fie amenajat un heliport. Ceea ce atât minstrul cât și secretarul de stat au ținut să sublinieze este că dotarea aparatului a fost făcută din donaţiile populaţiei către SMURD, prin redirecţionarea a doi la sută din venit.
Unitate pentru șase județe
Elicopter EC 135 care deservește unitatea provine din flota MAI și va fi răspunde apelurilor din judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Bihor şi Sălaj și se preconizează ca în viitor să intervină și în zona transfrontalieră. Cei care vor asigura prin rotație permanența unității vor fi medici și asistenți din Arad, Timișoara și Oradea, baza arădeană punând la dispoziţie inclusiv spaţii de odihnă. Operatorul elicopterului va fi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, care asigură finanţarea deplasărilor aeriene și care deține și conducerea unității.
Proiecte
Se estimează ca până în 2014 să fie opt centre, pe lângă cele de la Bucureşti, Târgu Mureş, Iaşi şi Arad. Vor mai fi achiziționate, potrivit ministrului Sănătății, încă șase asemenea elicoptere, unul urmând să fie livrat deja în luna decembrie.
Pregatesc aterizarea elicopterului SMURD
Citiți principiile noastre de moderare aici!